07.08.2002. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

SAD – TEROR

ISKORISTILI TERORISTIČKI NAPAD ZA KREDITNU PRIJEVARU

NEW YORK: Državno tužilaštvo New Yorka podiglo je krivične prijave protiv 101 osobe, koje su iskoristile teroristički napad 11. rujna kako bi se ilegalno financijski okoristile. Šezdeset i šest osoba je uhićeno, a za 35 se još traga. Sve su one uočile da ne radi pravilno kompjuter, koji je kontrolirao stanje na računima članova jedne kreditne unije zaposlenika gradske uprave New Yorka, pa su to iskoristile da sa svojih računa izvlače mnogo više novaca, nego što je na njima stvarno bilo.

Kompjuter koji je trebao kontrolirati račune nalazio se u zgradi pokraj nebodera World Trade Centera, koja je teško oštećena kada su se neboderi, nakon što su se u njih zabili oteti avioni, srušili, pa je i kompjuter prestao raditi. No, bankomati po gradu su radili i dalje bez središnje kontrole, a uprava te kreditne unije zaposlenika gradske uprave, vjerujući u njihovo poštenje, odlučila je dopustiti zaposlenicima da sa bankomata ipak i dalje podižu novac, kako ne bi zbog terorističkog napada bili financijski onemogućeni. Kada je kompjuterski sistem dva mjeseca nakon napada osposobljen, te svi bankomati opet povezani, pa se moglo i vidjeti tko je koliko novaca dizao, ustanovljeno je da su sami zaposlenici prevarili uniju za 14 milijuna dolara, jer su toliko novaca više podigli. Čak 4000 osoba diglo je više novaca, nego što su imali, ali ih je većina, posebno onih koji su podigli manje sume novaca, kada su upozoreni na ono što su uradili, obećali da će novac vratiti. Uhićeni su samo veliki prekršitelji. Najviše novaca ukrala je jedna 54-godišnja bolničarka, koja je čak 54 puta ilegalno dizala novac, ukupno 18.000 dolara.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika