17.02.2008. / 00:01

Autor: Igor Ćutuk

ALBANCI SLAVE

Na Kosovu sve spremno za današnje proglašenje neovisnosti

Kosovo danas poslijepodne proglašava neovisnost čime se, kako ocjenjuju politički analitičari, završava krvavi krug raspada bivše Jugoslavije, i to na mjestu gdje je održan poznati govor Slobodana Miloševića na Gazimestanu

Kosovski premijer Hashim Thaçi službeno je potvrdio da će Kosovo danas proglasiti neovisnost. "To će biti miran dan, dan obostranog razumijevanja i dan angažmana države na ostvarivanju volje građana Kosova", rekao je Thaçi.

Kosovski će parlament na plenarnom zasjedanju koje će biti održano od 15 do 17 sati službeno proglasiti neovisnost, nakon čega je najavljen koncert kosovske filharmonije na otvorenom i vatromet, doznaje se iz diplomatskih izvora u Bruxellesu.

Kosovski Albanci ne mogu dočekati trenutak proglašenja neovisnosti i još od jučer diljem Kosova slave i zahvaljuju SAD-u na ulozi u ostvarenju državnosti.

Prištinski mediji javljaju da je glavni grad Kosova čistiji nego ikada, na zgradama su postavljeni veliki natpisi "Neovisnost Kosova", izvješene su albanske nacionalne zastave, kao i zastave SAD-a i EU-a. Kosovski i međunarodni predstavnici pozivaju građane na dostojanstvenu proslavu. Stanje na Kosovu je mirno, a KFOR, policija UNMIK-a i kosovska policija pojačali su mjere sigurnosti, posebice na sjeveru Kosova i u srpskim sredinama na Kosovu.

Napetost u Srbiji raste iz sata u sat, no nereda zasad nema. U Beogradu je bez ozbiljnijih izgreda prošao jučerašnji prosvjed ispred Veleposlanstva Slovenije koja trenutačno predsjeda Europskom unijom. Na prosvjedu je sudjelovalo više stotina uglavnom mladih pripadnika nacionalističkih nevladinih organizacija koji su u više navrata uspjeli probiti policijski kordon i doći do ulaza u veleposlanstvo, no policija je uspjela spriječiti veće izgrede.

Prosvjednici su države članice EU-a upozorili da dobro razmisle što čine jer će priznanje Kosova, kako poručuju, ponovo aktivirati srpsko pitanje na Balkanu i AVNOJ-evske granice.

Iz Bruxellesa je potvrđeno da je Europska unija odobrila slanje policijske i pravosudne misije EULEX na Kosovo, čija će primarna zadaća biti zaštita manjina, pomoć kosovskim vlastima u uspostavi pravne države i borba protiv organiziranog kriminala i korupcije. Članice EU-a formalno su pristale na razmještanje dvije tisuće članova misije, među kojima će uglavnom biti policajci i pravni stručnjaci.

Beograd je najavio povlačenje svoje diplomacije iz zemalja koje priznaju neovisnost. Radiotelevizija Srbije prenosi kako državne institucije razmatraju organiziranje niza mirnih prosvjeda koji bi se iz tjedna u tjedan organizirali na ulicama srbijanskih gradova.

Iako bi odluku o proglašenju neovisnosti kosovski parlament trebao donijeti na današnjoj sjednici, ona će se primjenjivati tek od ožujka, nakon što se donese ustav i 26 zakona, uglavnom o zaštiti srpske manjine.

Ministri vanjskih poslova Europske unije poručili su kako će primiti na znanje odluku kosovskih vlasti o neovisnosti, a odluka o njegovu priznavanju bit će prepuštena svakoj državi članici pojedinačno.

Od europskih država pretpostavlja se da će Kosovo prve priznati Velika Britanija, Njemačka, Italija i Francuska, a protiv će, kako javljaju inozemne agencije, biti Rumunjska, Bugarska i Slovačka. Protiv su i Cipar i Španjolska koje su i same suočene s težnjama za otcjepljenjem pa strahuju da bi priznanjem kosovske neovisnosti bio pokrenut tzv.domino efekt.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy tijekom posjeta jednoj francuskoj školi rekao je učiteljima da imaju lijepe zemljopisne karte, no da će ih morati promijeniti jer će trebati dodati Kosovo.

Crna Gora poduzima mjere opreza zbog stanja na Kosovu
Ministar unutarnjih poslova Crne Gore Jusuf Kalamperović izjavio je da se u Crnoj Gori, premda nema najava da bi moglo doći do prosvjeda i destabilizacije sigurnosnih prilika, poduzimaju mjere opreza.

Čelnik Demokratske unije Albanaca u Crnoj Gori Ferhat Dinoša pozvao je svoje sunarodnjake da radost i slavlje u povodu predstojećeg proglašenja neovisnosti Kosova izraze na dostojanstven način i u svojim domovima.

Predsjednik vanjskopolitičkog Odbora u crnogorskom parlamentu i dužnosnik vladajuće Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković rekao je da Crna Gora neće istrčavati, ali ni kasniti u odlukama u vezi sa statusom Kosova.

Podsjetio je da je stajalište Crne Gore nepromijenjeno i da Podgorica ocjenjuje da proces rješavanja kosovskog pitanja nije završen, bez obzira na nagađanja o proglašenju neovisnosti Kosova.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika