16.02.2008. / 11:33

Autor: Igor Ćutuk

HAAG

Brammertz: Uhićenje bjegunaca haški prioritet

Glavni haški tužitelj kaže kako je već sada jasno da će se neki žalbeni postupci produljiti i na 2011. godinu. Među najvažnije prioritete ubraja uhićenje Mladića, Karadžića, Hadžića i Župljanina

Glavni tužitelj Međunarodnog haškog suda Serge Brammertz izjavio je da je prioritet toga suda uhićenje četvorice optuženika u bijegu Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Gorana Hadžića i Stojana Župljanina.

O uhićenju preostalih bjegunaca ovisi i završetak rada Haškog suda, rekao je Brammertz u razgovoru za sarajevski list Oslobođenje. Već je sada sigurno da će se neki žalbeni postupci produljiti i na 2011. godinu pa ne treba očekivati da će Haaški sud zatvoriti vrata 2010. godine, rekao je Brammertz.

Kada je o Srbiji riječ, Brammertz je potvrdio da i dalje vrijedi negativna ocjena koju je u prosincu 2007. godine Vijeću sigurnosti UN-a dala tadašnja glasnogovornica suda Carla del Ponte. Nova ocjena suradnje Srbije s Haagom može se očekivati tek nakon Brammertzova sastanka s predstavnicima zemalja regije zaduženih za suradnju s Haškim sudom, koji će biti održan tijekom idućega mjeseca.

Glavni haški tužitelj najavio je da će u nadolazećem razdoblju blisko surađivati s predstavnicima svih institucija zemalja regije koje istražuju ratne zločine jer je nužna razmjena dostupnih informacija te prebacivanje odgovarajućih istražnih materijala.

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika