17.02.2008. / 16:55

Autor: Igor Ćutuk

SAD VS. RUSIJA

Bush podržao neovisno Kosovo, Rusi okupljaju Vijeće sigurnosti

Američki predsjednik George Bush podržao je plan neovisnosti Kosova pod međunarodnim nadzorom, ističući kako će surađivati sa saveznicima u očuvanju mira i sprječavanju mogućeg izbijanja nasilja

Američki predsjednik George Bush podržao je plan o neovisnosti Kosova pod međunarodnim nadzorom, naglasivši da će Washington surađivati sa svojim saveznicima kako bi se spriječilo moguće nasilje u pokrajini.

Bush je na konferenciji za novinare tijekom posjeta Tanzaniji istaknuo kako je stajalište SAD-a da status Kosova mora biti riješen da bi se osigurala stabilnost Balkana. Dodao je da je zadovoljan najavom kosovske vlade da će poštivati prava srpske manjine.

"Sjedinjene Države će nastaviti surađivati sa svojim saveznicima kako bi se osiguralo da ne bude nasilja", rekao je Bush.

Kosovski parlament trebao bi proglasiti neovisnost danas poslijepodne, gotovo devet godina nakon što su se srpske snage pod vojnim pritiskom NATO-a povukle iz te pokrajine.

Bush nije izravno odgovorio na pitanje hoće li SAD priznati neovisnost Kosova, ali je rekao da SAD podržava plan mirovnog posrednika UN-a Marttija Ahtisaarija koji predviđa neovisnost pokrajine pod međunarodnim nadzorom. Bush je isto tako pozvao Srbiju da ostane predana europskim ciljevima.

"Mi isto tako vjerujemo da je u interesu Srbije da ostane povezana s Europom, a srpski narod treba znati da u Americi ima prijatelja", dodao je Bush.

Rusija inicirala hitno zasjedanje Vijeća sigirnosti

Iz New Yorka stiže vijest da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda najavljuje hitnu sjednicu posvećenu Kosovu. Sjednica bi trebala biti održana na zahtjev Rusije koja je pozvala UN da poništi kosovsku deklaraciju o neovisnosti.

"Mi očekujemo da će misija UN-a i snage predvođene NATO-om na Kosovu poduzeti hitnu akciju kako bi proveli svoj mandat, uključujući poništenje odluka prištinskih tijela i poduzimanje oštrih administrativnih mjera protiv njih", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika