18.02.2008. / 13:49

Autor: Marko Biočina, Martina Čizmić, Katarina Zorić, Igor Ćutuk

SRBIJA U ŠOKU

Izgredi obilježili prvi dan kosovske neovisnosti

Na Kosovu prosvjed nekoliko desetaka tisuća Srba, u Beogradu demolirana slovenska ambasada, zapaljena McDonald'sova zalogajnica i sjedište Liberalne demokratske partije Čede Jovanovića, prosvjednici su se primirili tek nakon okršaja s policijom, no najavljuju se novi masovni prosvjedi

Prvi dan kosovske nezavisnosti prolazi u znaku izgreda i prosvjeda diljem Srbije. U srpskim enklavama na Kosovu prosvjedovali su deseci tisuća Srba, izražavajući protivljenje proglašenju neovisnosti Kosova. Mitinzi uz poruku "Minuta do 12" istodobno su održani na sjeveru Mitrovice i u srpskim enklavama Gračanici, Štrpcu i Ranilugu.

U sjevernom dijelu Mitrovice po podacima organizatora prosvjedovalo je 15 tisuća Srba, a sudionici prosvjeda pozivali su Rusiju u pomoć, uzvikivali parole "Ovo je Srbija", a na američke zastave istaknuli su nacističke simbole. Prosvjed je protekao bez izgreda. Oko dvije tisuće kosovskih Srba prosvjedovalo je ispred manastira Gračanice gdje su poručili da će Kosovo "uvijek ostati srce Srbije".

I dok je prva noć nakon progašenja neovisnosti na Kosovu protekla u velikom slavlju i bez većih izgreda, u Beogradu su se huligani na više mjesta sukobili s policijom. Kako javljaju srpski mediji ozlijeđeno je više od 50 osoba, od čega tridesetak policajaca. Mnogi od ozlijeđenih pretrpili su teške ozljede te su morali biti hospitalizirani.

Huligani su napadali i televizijske ekipe. Među napadnutima je i ekipa hrvatske televizije RTL, dok je reporter srpskog RTS-a navodeno teško pretučen. Okupljanje na beogradskim ulicama počelo je jučer popodne relativno mirno, da bi nešto kasnije preraslo u velike nerede i sukobe s policijom. Na prosvjedu su se mogle vidjeti srpske zastave i transparenti s parolama "Kosovo je Srbija", "Ne damo Kosovo", te "Spasi Srbiju i ubij se Koštunice" i "Ubij, zakolji da Šiptar ne postoji", a skandiralo se ime Ratka Mladića, dok su aktualnog predsjednika Tadića prosvjednici proglasili ustašom.

Demolirana slovenska ambasadaSituacija je bila najteža kada je tridesetak huligana uspjelo provaliti u slovensku amabasadu u kojoj srećom nije bilo nikoga. Izgrednici su demolirali unutrašnjost zgrade i zapalili slovenske zastave, što je nagnalo slovenskog ministra vanjskih poslova Dmitrija Rupela da prosvjeduje kod svog srpskog kolege Vuka Jeremića. "Jako nas brine informacija o upadu srpskih prosvjednika u ambasadu Republike Slovenije, zbog čega je slovenski ministar Dimitrij Rupel osobno prosvjedovao kod srpskog kolege Jeremića", priopćilo je slovensko Ministarstvo vanjskih poslova. Jeremić je navodno rekao da će poduzeti sve da slovencima u u beogradu osigura sigurnost.

Na teren su izašla dva specijalna voda policije kako bi se sukobili s prosvjednicima. U obračunu policije i huligana demoliran je veći dio ulice Kneza Miloša, inače najprometnije beogradske ulice. Također, zapaljen je i McDonaldsov restoran na Terazijama. Napadnuto je i sjedište Liberalne demokratske partije Čede Jovanovića, koji je izjavio kako odgovornost za napad snosi i vlast jer je "palila atmosferu".

"Srbija mora pronaći snage da razumije zašto je do toga došlo, da bi se zaustavio novi krug nasilja, divljaštva i pogrešnih političkih odluka. Srbija se mora otrijezniti i razumjeti da za gubitak Kosova nisu krivi McDonalds, ni LDP niti francuska ili slovenska ambasada, već pogrešna politika i nerazumna politika kojoj je baš ovakvo i još gore nasilja bilo osnovna poluga", rekao je Jovanović.

Izgredi diljem SrbijeIzgredi su zabilježeni i u drugim gradovima diljem Srbije. U Novom Sadu se oko tisuću prosvjednika okupilo na središnjem gradskom trgu. Kako javljaju srpski mediji, pjevale su se četničke pjesme, a okupljeni su nosili transparente s parolama "Kosovo je Srbija" i "Danas Kosovo - sutra Vojvodina". Uskoro je skupina huligana pokušala napasti trgovački centar Mercator, no u tome ih je spriječila policija. Nakon toga su još jednom reagirale policijske snage i razbile tu veliku skupinu prosvjednika na niz manjih grupa. Ipak, divljanje se nastavilo tijekom cijele noći, a nastradali su prozori na McDonaldsu i nekoliko gradskih pekara.

U Nišu i Čačku također su održani prosvjedi, ali nisu zabilježeni nikakvi izgredi.

U sljedećim danima ovi bi se događaji mogli ponoviti, pogotovo zato što je Srpska radikalna stranka najavila da će organizirati najveći prosvjed u povijesti Srbije, koji bi se trebao ponavljati svakih nekoliko dana sve dok se Kosovo ne vrati u sastav Srbije. Radikali su pozvali i sve ostale političke stranke da im se pridruže u organizaciji tog prosvjeda.

Kamenovano tursko veleposlanstvoTijekom poslijepodneva kamenovana je zgrada turskog veleposlanstva u središtu Beograda. Iz studentske prosvjedne kolone koja se kretala od Studentskog trga prema hramu svetog Save, izdvojilo se nekoliko prosvjednika koji su bacili kamenje i jednu baklju na zgradu turskog veleposlanstva ispred koje u tom trenutku nije bilo jačeg policijskog osiguranja pa su izgrednike zaustavili pripadnici osiguranja samog skupa. Policija se pojavila poslije pet minuta i spriječila daljnje napade.

Neredi i na Kosovu Dan nakon proglašenja neovisnosti, Srbi su izašli prosvjedovali u mnogim kosovskim mjestima. Trenutno su u tijeku prosvjedi na sjeveru Mitrovice, u gračanici te drugim srpskim enklavama.

Jedan Albanac izboden je na smrt nožem u Gnjilanu. Policija je priopćila da je napadač također Albanac te da je uhićen.

Od zalutalih metaka koji su ispucavani tijekom proslave, ozlijeđeno je šest osoba u Prištini i jedna u Podujevu, dok je zbog korištenja vatrenog oružja uhićeno nekoliko osoba diljem Kosova.

U srpskom dijelu Kosovske Mitrovice tijekom noći su podmetnute dvije eksplozivne naprave, a još dvije eksplodirale su u Zubinom Potoku. Nitko nije ozlijeđen u tim eksplozijama.

Rat na naslovnicama tabloida

Nakon što je kosovski tabloid Gazeta express na svojoj naslovnici objavio slike Nikole Pašića, Josipa Broza Tita i Slobodana Miloševića uz apel "Fuck Yu", nije trebalo dugo čekati na odgovor srpske strane. Oni su na sličan način slike američkog predsjednika Georgea W. Busha, kosovskog premijera Hashima Thaqija i Javiera Solane potpisali sličnim tekstom, "Fuck off".

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika