Objavljeno u Nacionalu br. 640, 2008-02-18

Autor: Zrinka Pavlić

BIG SISTER

Mutićeva blagoglagoljivost

Ako zanemarimo iritantno urlanje i navijanje naših sportskih komentatora tijekom raznih utrka i uznemirujuću pomisao koja svakom Zagrepčanu pada na primozak kada vidi stazu na Sljemenu (da su nam zbog toga poskupjele režije), moram priznati da sam uživala u skijaškom spektaklu ove nedjelje

IBRIČINE ANTIREKLAME I STILISTIČKE VRATOLOMIJEUsusret Dori,
HTV1, subota, 21.05

Voditelji su se u odnosu na prošlotjednu emisiju vidljivo pribrali pa ovaj put neću inzistirati na njihovim lapsusima i biserima, ali s obzirom da su i dalje središnja točka programa bili izvođači, njihovi krojači, stilisti i ostalo pomoćno osoblje - materijala za uveseljavanje pučanstva nije nedostajalo. Recimo, nikako mi nije jasno zašto je više od pola izvođača i izvođačica nastupilo u sakou. OK, znam da je to kakti moderno (premda se u modu kužim isto ko u aviomodelarstvo), ali zbog tog je odjevnog predmeta pozornica izgledala kao natjecanje u karaokama na after work partyju, s hrpom umornih sekretarica i supijanih marketinških referenata oblivenih falsetskim znojem. Osim u slučaju Maje Šuput. Nju su stilisti htjeli isfrizirati i isfurati na Merlinku, ali je rezultat bio takav da je izgledalo kao da su je zarazili trajnom i sklerozom Žuži Jelinek. Zbog prve (trajne) izgledala je cca stopedeset godina starije, a zbog skleroze - kao da je zaboravila obuć suknju. S druge strane, Ibrica Jusić nije imao ozbiljnijih stilističkih problema, ali je zato nakon pjesme odlučio s gledateljstvom podijeliti svoju indignaciju diskriminacijskim postupkom hotela „Kvarner“, koji mu - zamislite užasa! - ove godine nije dopustio da u sobu dovede psa. Skandal, drama i socijalni problem! Ja sam još satima nakon emisije razmišljala o sindikalnim akcijama. No osim što Ibrici nije neugodno takvu glupariju pred kamerama predstavljati kao problem, zanimljiva mi je još jedna stvar. Inače ljudima koji u televizijskim emisijama nastupaju kao natjecatelji ne daju niti da kažu gdje rade jer, kao, mogla bi se privatna firma „Kamena sa ramena, d.o.o.“ iz Špišić Bukovice besramno obogatiti zahvaljujući besplatnoj TV reklami i tome što joj je dostavljač nastupio u Najslabijoj karici, ali kada Ibrica odluči na prednatjecanju za Doru oblatit poveći opatijski hotel, koji usto još i ugošćuje televizijske ekipe za to natjecanje - e, to može. Ostatak emisije prošao je bez incidenata i u naginjanju dobrim, starim hrvatskim eurosongovskim navadama. Kraljevi ulice pokazali su da prate svjetske trendove pjevajući uz glazbu koja je zvučala gotovo navlas jednako kao i Gotan project, klapa Bonaca misli da je još uvijek 1993. pa da se bodove dobiva na mješavinu lokalnog popa i opernog naricanja, a imali smo i obaveznu točku iz repertoara radnog naslova „ovo je puno predobro za Doru“ (Zorica Kondža). Sve u svemu, zabava za cijelu obitelj. I djelatnike marketinga u tvrtki „Kamena s ramena, d.o.o“ koji redovito pohađaju karaoke.
Ocjena: neloše (3)


NE BI ON NIKAD!Otvoreno,
HTV1, ponedjeljak, 22.35

Cijela priča o Butkoviću, lažnom Sanaderu, Zahtili, SMS-ovima i gmailu već mi je i sama po sebi urnebesno (tragi)komična, ali ako zanemarim ozbiljne teze, zaključke i rasprave vezane uz prošlotjedni skandal, beskrajno me razveselio jedan moment u „Otvorenom“ od ponedjeljka. Pita Orešković Bagu: „Gospodine Bago, biste li vi ikada nepoznatim ljudima SMS-om čestitali Novu godinu?“ a Bago iskopa jednu od svojih klasičnih užasnutih faca duha iz japanskih horora i gotovo krikne: „NE! Nikad!“ Ko da ga je netko pitao kopa li si ikada nos kažiprstom trenutačnog gosta u studiju. I kao da se time dokazuje, pokazuje ili ilustrira bilo što važno za temu o kojoj su govorili.
Ocjena: b(l)ago nama!


BIJEDNA IMITACIJA GLAMURADodjela nagrade Večernjakov ekran 2008., HTV1, nedjelja, 21.15

Ako se igdje najbolje ogleda bijeda domaćih imitacija glamuroznih svjetskih priredbi, onda su to razne dodjele medijskih nagrada, a dodjela Večernjakovih ekrana definitivno je najgora od svih. Odmah ću izdvojiti jedinu dobru stvar - Fizikalčevi međutci i đinglovi zabavni su, duhoviti i fora, ali to je otprilike sve što je makar i marginalno podnošljivo. Ambijent nalik vatrogasnom domu (s pripadnom akustikom i koloritom), potpuni nedostatak bilo kakve režije (najavljivači ulaze na pozornicu, a kamera snima cijevi po zidu) te ukočeni najavljivači kojima nitko ne piše tekst (kao što je običaj ondje gdje se odvijaju takve, ali podnošljive priredbe) pa je čovjeku neugodno kada se počnu blamirati kvaziduhovitostima i spontanim pjevanjem. Usput, većina dobitnika nagrada uopće nije došla u Boćarski dom, što je pridonijelo sveukupnom dojmu beznačajne gluposti koja se uopće ne bi trebala prikazivati na televiziji. Da, i jedno pitanje. Zašto se Fodor uporno petlja u vođenje svega živog i neživog? Već sam mislila da smo se, kada je zasjeo na uredničko mjesto, riješili njegove ekranske prisutnosti, baš kao i u slučaju Hloverke. Ali ne! Zašto, okrutna sudbo, ZAŠTO???
Ocjena: katastrofa (1)


TOMBA LA BOMBA I BORIS BEZ DORISHypo Zagreb Legends – utrka legendi, HTV1, nedjelja, 16.45

Ako zanemarimo iritantno urlanje i navijanje naših sportskih komentatora tijekom raznih utrka i ako zanemarimo uznemirujuću pomisao koja svakom Zagrepčanu pada negdje na primozak kada vidi stazu na Sljemenu (da su nam zbog toga poskupjele sve režije), moram priznati da sam uživala u cijelom skijaškom spektaklu ove nedjelje. Posebno me oduševila utrka Bojana Križaja i Alberta Tombe La Bombe i cijela nedjeljnopopodnevna atmosfera na Sljemenu, uz koju je pasala čak i ekstenzivna blagoglagoljivost Borisa Mutića o Tombi, Zurbriggenu, Girardelliju i ostalim imenima kojih se sjećaju samo stari prdonje poput mene.
Ocjena: vrlo dobar (4)

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika