Objavljeno u Nacionalu br. 640, 2008-02-18

Autor: Nacionalova redakcija

AMERIČKA PLJUSKA

Hrvatske zračne vlasti krive zbog odgode letova

BOEING 767 United Airlinesa trebao je povezivati SAD i HrvatskuBOEING 767 United Airlinesa trebao je povezivati SAD i HrvatskuPremda se očekivalo kako će se vrlo brzo nakon potpisivanja ugovora između američkog zračnog prijevoznika United Airlinesa i hrvatskog Croatia Airlinesa u lipnju 2007. uspostaviti zajednički “code share” letovi između SAD-a i Hrvatske, to se neće dogoditi. Razlog su negativne ocjene koje je američka savezna uprava za zračni promet (FAA) dodijelila hrvatskoj upravi za zračni promet nakon provedenog nadzora koji američke zračne vlasti uvijek čine kad njihov zračni prijevoznik sklapa “code share” letove s bilo kojim drugim prijevoznikom diljem svijeta.

ROBERT BRADTKE donio je loše vijesti na ZrinjevacROBERT BRADTKE donio je loše vijesti na ZrinjevacPremda se službeno američko izvješće očekuje ovog tjedna, Nacional je doznao kako je još prije desetak dana američki veleposlanik Robert Bradtke donio loše vijesti u hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova. Američke zračne vlasti smatraju kako u hrvatskoj upravi za zračni promet, među ostalim, nema dovoljno kvalificiranih ljudi da obavljaju povjerene poslove, a sustav nadzora i certificiranja pilota i zrakoplova u Hrvatskoj je vrlo slab. Zapravo, američke zračne vlasti detektirale su ono što je već godinama javna tajna u Upravi zračnog prometa - ona ne samo da nema kontrolu nad većinom zrakoplova u registru, nego službenici koji tamo rade nemaju nikakvo operativno iskustvo iz zrakoplovstva i ima ih premalo, približno 30-ak. Kad je sezona letenja, od proljeća do jeseni veliki broj vlasnika manjih zrakoplova čeka na tehnički pregled i produljenje registracije mjesecima. Najviše štete od svega toga imao je hrvatski nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines koji je s pozitivnom ocjenom prošao nadzor američkih zračnih vlasti. Međutim, zbog loših ocjena koje su Amerikanci dali Upravi zračnog prometa propao je posao za koji se Croatia Airlines spremao godinama.

Croatia Airlines i američki United Airlines potpisali su krajem lipnja 2007. u Dubrovniku “code share” sporazum o prijevozu putnika između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. To je značilo da bi putnici iz Zagreba, Splita i Dubrovnika putovali u gradove SAD-a preko sedam europskih gradova, odnosno s jednim zaustavljanjem i malim čekanjem na drugi let, što do sada i nije bio slučaj.

Vezane vijesti

Udružuju se Croatia Airlines i Adria Airways?

Udružuju se Croatia Airlines i Adria Airways?

Hrvatski nacionalni prijevoznik Croatia Airlines i slovenski nacionalni prijevoznik Adria Airways mogli bi uskoro početi razgovore o udruživanju,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika