19.02.2008. / 08:09

Autor: Igor Ćutuk

PRIZNANJE

Bush: U ime američkog naroda priznajem Kosovo

Američki predsjednik George Bush i osobno je iz Dar es Salaama potvrdio da Sjedinjene Države priznaju neovisno Kosovo. Novu balkansku republiku kao sedma u nizu država jutros je priznala i Australija

Američki predsjednik George Bush danas je i osobno izjavio kako SAD priznaje neovisnost Kosova i kako će to donijeti mir na Balkanu. Bush je tijekom afričke turneje iz Dar es Salaama poručio da će SAD uskoro uspostaviti pune diplomatske odnose s Kosovom.

"U ime američkoga naroda priznajem Kosovo kao neovisnu i suverenu državu", napisao je Bush u pismu kosovskom predsjedniku Fatmiru Sejdiuu.

"Vama i kosovskim građanima čestitam na ovom važnom koraku u vašem demokratskom i nacionalnom razvoju", dodao je Bush ističući kako je Washington prijatelj i partner nove države.

"Povijest će pokazati da je to ispravan korak, Sjedinjene Države ga podupiru jer vjeruju da će donijeti mir", rekao je Bush novinarima u Tanzaniji prije odlaska u Ruandu, treće odredište u njegovoj afričkoj turneji.

Američki predsjednik naglasio je da su Sjedinjene Države u kontaktu s Moskvom te da priznanje Kosova ne bi smjelo biti iznenađenje. Dodao je da će Washington surađivati s kosovskim čelnicima kako bi tranzicija protekla glatko i mirno.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je danas američku državnu tajnicu Condoleezzu Rice da kosovsko proglašenje nezavisnosti ugrožava međunarodnu stabilnost.

U Vijeću sigurnosti blokovska podjela

Vijeće sigurnosti UN-a sinoć se na zahtjev Rusije i Srbije drugi put u dva dana izvanredno sastalo, a sjednica je prošla u znaku bezuspješnih poziva srbijanskog predsjednika Borisa Tadića da se poništi neovisnost Kosova te blokovske podjele na Zapad koji priznaje Kosovo i Istok, predvođen Rusijom i Kinom, koji se protivi neovisnu Kosovu i traži nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Hrvatska je u odrazu te globalne podjele najavila da će slijediti odluke Europske unije, na što je Boris Tadić uzvratio predbacivanjem da Hrvatska nije pravna država, a kao primjer naveo je zaposjedanje srpskih stanova u vrijeme rata.

Na Kosovu je danas mirno, sve institucije, škole i poduzeća počele su s redovitim radom, a na temelju odluke Vlade prvi školski sat kosovskih učenika bio je posvećen neovisnosti Kosova. Kosovski premijer Hashim Thaci osobno je u Osnovnoj školi Ismail Qemaili u Prištini održao prvi sat nastave, a učenicima je govorio o značenju neovisnosti Kosova.

Australija sedma zemlja koja je priznala Kosovo

Australija je danas službeno priznala Kosovo i pozvala novostvorenu balkansku republiku i Srbiju da svoje razmirice riješe na miroljubiv način.

Ministar vanjskih poslova Stephen Smith u priopćenju ističe kako Australija želi sve najbolje vladi Kosova u zadacima koji je očekuju te najavljuje da će Canberra uskoro uspostaviti diplomatske odnose s Kosovom.

Srbija pak namjerava povući veleposlanike iz svih zemalja koje priznaju Kosovo. Uz tri svjetske velesile SAD, Veliku Britaniju i Francusku, Kosovo su dosad priznale Turska, Albanija, Afganistan i Australija.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika