20.02.2008. / 08:59

Autor: Igor Ćutuk

SKANDALOZNO

Glavaš član Odbora za ljudska prava Sabora?

Saborski Odbor za izbor i imenovanja jednoglasno je i bez ikakve rasprave prihvatio kandidaturu Branimira Glavaša za člana Odbora za ljudska prava

Saborski zastupnik HDSSB-a Branimir Glavaš, protiv kojega se vodi sudski postupak zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku, ispunio je sve formalne uvjete da postane novi član saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Saborski odbor za imenovanja jučer je jednoglasno i bez ikakve rasprave prihvatio Glavaševu kandidaturu za to mjesto, a potporu su mu dali svi - od vladajućeg HDZ-a do SDP-a, HNS-a, SDSS-a, IDS-a i zastupnika manjina.

Vijest o Glavaševu imenovanju u Odbor za ljudska prava u Osijeku je odjeknula kao prvorazredan skandal, a odmah nakon prvih reakcija iz tog grada, kao i osude predstavnika nevladinih organizacija i novinara, do pomutnje i užarenih telefona došlo je i među parlamentarnim političkim strankama.

Najoštrije kritike čule su se iz HSLS-a. Potpredsjednica Vlade i šefica te stranke Đurđa Adlešič dogovorila je sa svojim zastupnikom Ivanom Čehokom da tu stvar maksimalno zaoštre na današnjoj saborskoj sjednici.

HDZ je reagirao potpunim nesnalaženjem. Prvo je premijer Ivo Sanader novinarima u jednom trenutku rekao da je nemoguće da su HDZ-ovi članovi Odbora za izbor i imenovanja dali glas za Glavaša, da bi potom Vladimir Šeks na HTV-u izjavio da o cijelom slučaju u toj stranci ne znaju ništa te kako će o tom delikatnom pitanju odlučiti danas.

I SDSS-ov član Odbora Ratko Gajica nastojao je oprati ruke i ograditi se od podrške Glavašu. Miloradu Pupovcu i političkom analitičaru Žarku Puhovskom, koji se interesirao za cijeli slučaj, tvrdio da je u jučerašnjem glasovanju bio suzdržan, iako su novinari već objavili da nitko na sjednici Odbora za izbor i imenovanja nije proturiječio Glavaševu imenovanju

Članovi nevladinih udruga izražavaju žaljenje i ogorčenost dogovorom u Saboru. Predsjednica osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava dr. Katarina Kruhonja u Jutarnjem listu ju je nazvala skandalom.

"To je skandalozno! Glavaš je optužen za najteže zločine, Sabor mu je ukinuo imunitet, a sada ga ti isti ljudi imenuju u Odbor za ljudska prava. Ako to prođe, ne znam kako mislimo u Europu", ističe predsjednica osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava dr. Katarina Kruhonja.

Osječki novinar i zamjenik urednice Feral Tribunea Drago Hedl ironično je prokomentirao kako će Glavaševa nova titula zasigurno pridonijeti ugledu Sabora jer se Glavaš, kako kaže, nebrojeno puta iskazao kao borac za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, osobito srpske.

"Iznimno je važno da Glavaš sjedi u tom odboru jer će se onda obitelji žrtava ratnih zločina u Osijeku moći s punim povjerenjem obratiti tom parlamentarnom tijelu jer će u njemu sjediti osoba koja zasigurno zna odgovorne na mnoga pitanja koja te ljude muče već godinama", kaže Hedl.

Branimira Glavaša u Odbor za ljudska prava kandidirala je njegova stranka HDSSB, a dugogodišnja praksa Odbora za izbor i imenovanja je da u Sabor propušta sve kandidature i da glasovanja provodi u paketu.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika