20.02.2008. / 09:48

Autor: Igor Ćutuk

KOSOVO

Hashim Thaçi: Nema podjele Kosova

Kosovski premijer Hashim Thaçi odbacuje mogućnost podjele Kosova na sjeverni srpski i južni albanski dio, a Srbe poziva da zajedno s Albancima grade novu državu i multietničko Kosovo

Kosovski premijer Hashim Thaçi odbacio je mogućnost podjele Kosova na sjeverni srpski i južni albanski dio, istaknuvši kako nikakve podjele ne dolaze u obzir. Kosovske Srbe u posebnom je intervjuu za Hrvatski radio pozvao da se uključe u normalan život i zajedno s Albancima grade novu državu i multietničko Kosovo.

"Neovisno Kosovo o svim će svojim građanima jednako skrbiti, a Srbe ćemo unatoč njihovu protivljenju nastaviti pozivati da se uključe u normalan život jer je to njihovo pravo, ali i obveza kao građana Republike Kosovo", izjavio je Thaçi.

Kosovski je vođa u razgovoru za Hrvatski radio izrazio uvjerenje da će i Hrvatska uskoro priznati Kosovo.

Najnovije u nizu priznanja stiglo je iz Njemačke. Njemačka vlada na današnjoj je sjednici priznala neovisno Kosovo, što još uvijek nije službeno priopćeno, jer je sjednica još u tijeku.

Nakon što su to u ponedjeljak slijedom učinili Afganistan, SAD, Albanija, Turska, Velika Britanija, Francuska i Italija, neovisnost Kosova jučer su priznali i Kanada, Australija, Tajvan i Senegal, a danas i Njemačka.

Srbija je već povukla veleposlanike iz Washingtona, Pariza i ostalih zemalja koje su priznale Kosovo, ali kaže da neće prekinuti diplomatske odnose.

Na Kosovu je i dalje nemirno, a postrojbe NATO-a jučer su prvi put od priznanja nove države bile prisiljene intervenirati nakon što su srbijanski prosvjednici napali dva granična prijelaza između Srbije i Kosova i zapalili policijske kontejnere i desetak vozila UNMIK-a i Kosovske policijske službe.

Prema podacima Sigurnosne obavještajne agencije Republike Hrvatske, koje prenosi Jutarnji list, na sjeverni dio Kosova s većinskim srpskim stanovništvom ubačeni su pripadnici srpskih obavještajnih službi kako bi pripremili teren za stvaranje incidentnih situacija.

Nikolić: Srbi u Hrvatskoj tražit će vlastitu državu ako Zagreb prizna Kosovo

Vođa srpskih radikala Tomislav Nikolić sinoć je na HTV-u izjavio da će Hrvatska priznanjem Kosova otvoriti pitanje vlastitih teritorija naseljenih Srbima.

"Hrvatska koja ne poštuje srpske granice ne može očekivati da će Srbija poštivati hrvatske granice", rekao je Nikolić, istaknuvši da Srbi povratnici, u slučaju da Hrvatska doista prizna Kosovo, neće samo obnoviti zahtjev za autonomijom, nego će tražiti vlastitu državu u područjima u kojima žive u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika