20.02.2008. / 11:50

Autor: Igor Ćutuk

DOMINO EFEKT

Palestinci razmišljaju o proglašenju države

Visoki palestinski dužnosnik najavio je da bi Palestinci po uzoru na Kosovo trebali proglasiti neovisnost i na taj način dovršiti uspostavu neovisne palestinske države

Palestinci trebaju po uzoru na Kosovo jednostrano proglasiti svoju neovisnost, izjavio je danas jedan visoki palenstinski dužnosnik, a kao razlog je naveo nepostojanje napretka u pregovorima s Izraelom oko formiranja palestinske države na okupiranom području.

"Naš narod ima pravo proglasiti svoju neovisnost, kao i narod Kosova, bili smo okupirani mnogo prije nego što se pojavio kosovski problem", izjavio je član palestinskog pregovaračkog izaslanstva s Izraelom i glavni tajnik Izvršnog odbora Organizacije za oslobođenje Palestine Jaser Abed Rebo.

"Treba poduzeti korake za jednostrano proglašenje neovisnosti, kao što je učinilo Kosovo, a svijet se zatim mora potruditi da se završi okupacija naše zemlje", dodao je, naglašavajući kako se simbolična neovisnost koju je 1988. proglasio povijesni vođa Palestinaca Jaser Arafat nikad nije ostvarila na terenu.

Zapadnu obalu i pojas Gaze Izrael je okupirao 1967. godine, a izraelsko-palestinski sukob potječe iz 1948., kada je novostvorena židovska država uzela tri četvrtine povijesne Palestine.

Vezane vijesti

Video: Nesmetano pucanje po Palestincima

Video: Nesmetano pucanje po Palestincima

Video koji je objavila izraelska grupa za ljudska prava prikazuje, kako se čini, naseljenike kako pucaju na skupinu palestinskih prosvjednika dok… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika