21.02.2008. / 08:29

Autor: Igor Ćutuk

PENTAGON

SAD: Hrvatska spremna za ulazak u NATO

U Pentagonu su potvrdili da Hrvatska, Makedonija i Albanija ispunjavaju uvjete za ulazak u NATO, zbog čega će se SAD zauzeti da te zemlje na samitu u Bukureštu dobiju i službene pozivnice za članstvo

Sjedinjene Države zalagat će se da Hrvatska, Makedonija i Albanija, zemlje Jadransko-američke povelje, na samitu NATO-a u Bukureštu dobiju pozivnice za članstvo jer su, smatraju u Pentagonu, tri zemlje ispunile sve kriterije za članstvo.

To je novinarima potvrdio zamjenik pomoćnika ministra obrane SAD-a za Europu i NATO Daniel Fata na konferenciji za novinare nakon sastanka Jadransko-američke povelje u Pentagonu.

Istaknuvši kako će SAD u Bukureštu imati samo jedan od 26 glasova zemalja članica, visoki dužnosnik Ministarstva obrane SAD-a naglasio je da je pred trima zemljama još veliki posao kako bi osigurale pozitivni ishod samita i ulazak u članstvo.

Iz Pentagona stiže i vijest da su Amerikanci jutros raketom s američkog bojnog broda na Pacifiku pogodili američki satelit koji je padao prema Zemlji. Satelit je sadržavao gorivo koje je moglo biti opasno u slučaju da je satelit ušao u atmosferu, a spremnik pao na naseljena područja.

Brod USS Lake Erie lansirao je u 3,26 minuta po srednjoeuropskom vremenu raketu koja se na visini od 247 kilometara iznad Pacifika i pri brzini od 27 tisuća kilometara na sat sudarila sa satelitom. Amerikanci će u roku od 24 sata moći potvrditi je li raketa uništila spremnik u kojem je bilo 453 kilograma hidrazina.

Srušila se dva američka borbena zrakoplova F15
Dva američka borbena zrakoplova F15 srušila su se nad Meksičkim zaljevom. Jedan pilot u nesreći je poginuo, a drugi se osjeća dobro, potvrdila je američka vojska.

Zrakoplovi koji su bili u sastavu 33. borbene eskadrile poletjeli su iz baze Eglin Air Force na Floridi, a srušili su se najvjerojatnije nakon što su se tijekom redovite vježbe sudarili u zraku. Cijena jednog borbenog zrakoplova F15 iznosi oko 30 milijuna dolara.

Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika