21.02.2008. / 12:30

Autor: Katarina Zorić, Igor Ćutuk

SRBIJA

U Beogradu danas veliki prosvjed

Još uvijek nije poznato hoće li na prosvjedu sudjelovati i predstavnici DS-a, ali se pouzdano zna da neće biti predsjednik Srbije Borisa Tadić koji danas boravi u posjetu Rumunjskoj

U Beogradu će se danas održati prosvjed protiv jednostranoga proglašenja neovisnosti Kosova pod nazivom "Kosovo je Srbija". Kako je najavljeno, uime državnih institucija na prosvjedu će govoriti srbijanski premijer Vojislav Koštunica, a kao predstavnik parlamentarnih stranaka govorit će zamjenik predsjednika SRS-a Tomislav Nikolić. Poziv na prosvjed upućen je i predsjedniku Vlade Republike Srpske Miloradu Dodiku, a okupljenima bi se trebale obratiti i brojne poznate osobe iz javnog života Srbije poput redatelja Emira Kusturice i tenisača Novaka Đakovića.

Još uvijek nije poznato hoće li na prosvjedu sudjelovati i predstavnici DS-a, ali se pouzdano zna da neće biti predsjednik Srbije Boris Tadić koji danas boravi u posjetu Rumunjskoj. Tadić je, podsjetimo, ranije izjavio kako se ne slaže da Vlada Srbije s političkim strankama organizira prosvjede ocenjujući da Kosovo nije stranačko pitanje te da bi na prosvjedu trebale govoriti javne osobe bez stranačke pripadnosti. To su razlozi zbog kojih na prosvjedu neće sudjelovati ni G17 plus, LDP i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Glavni tajnik SRS-a Alerksandar Vučić rekao je za B92 da će skup biti možda najveći u povijesti Srbije pozvavši sve simpatizere, članove stranke i sve građane da dođu na prosvjed. Istaknuo je kako je u interesu Srbije da prosvjed prođe bez incidenata jer je važno "da se svijetu pošalje slika kako se Srbija ne miri s otimanjem Kosova te da se pokažu kao ozbiljan demokratski narod".

Beograd je spreman za prihvat velikog broja ljudi iz svih dijelova Srbije, a policija najavljuje snažne mjere osiguranja. Prosvjed počinje u 17 sati ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu.

Italija i Estonija priznale Kosovo

Italija i Estonija službeno su danas priznale neovisno Kosovo. Talijanski premijer Romano Prodi istaknuo je da se Italija po tom osjetljivom pitanju svrstala uz većinu europskih naroda, ali i da priznanje Kosova ne oduzima ništa Srbiji, s kojom Rim nastavlja izgrađivati bliske odnose.

Priznanje Kosova nazvao je prvim korakom u snažnom europskom angažmanu na izgradnji administrativne strukture na Kosovu.

Estonski ministar vanjskih poslova Urmas Paet, izvješćujući da je njegova vlada priznala nezavisnost Kosova, izrazio je zadovoljstvo spremnošću Prištine da primijeni plan Marttija Ahtisaarija i poštuje prava manjina.

Priznanje novostvorene kosovske republike najavile su Belgija, Luksemburg, Slovenija, Švedska, Irska, Danska, Finska, Bugarska, Poljska, Litva i Mađarska.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika