22.02.2008. / 12:40

Autor: Igor Ćutuk

ZAGREB

Mesić: Najveću cijenu nereda platit će Srbija

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić događaje u Srbiji komentirao je narodnom poslovicom "tko vjetar sije, buru žanje"

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u prvim reakcijama na nerede u Beogradu i napad na hrvatsko veleposlanstvo u tom gradu ističe kako najveću cijenu aktualnih zbivanja na kraju plaćati Srbija.

"Mislim da taj sustav njihova osiguranja u Srbiji nije dovoljan ili nije dobro organiziran da spriječi štete koje će na kraju plaćati Srbija, jer svi ti računi doći če Srbiji na naplatu", rekao je Mesić.

"Sada se vide učinci jedne pogrešne politike koja završava rezultatima koji je odražavaju na onome što naš narod u poslovici kaže tko vjetar sije, buru žanje. Eto, to se upravo tamo događa", zaključio je hrvatski predsjednik.

Osude jučerašnjih divljanja huligana u Srbiji stižu i iz Hrvatskoga sabora. Potpredsjednik Sabora iz redova SDP-a Neven Mimica danas je, kako prenosi HRT, izjavio je kako je rije o vandalizmu i terorizmu.

"Svakako da treba razlikovati ono što se događa na beogradskim ulicama, jer to je vandalizam i terorizam koji je svaka država domaćin dužna sprečavati, a to treba odvajati od onoga što se događa u političkim krugovima u Beogradu", rekao je Mimica.

Parlamentarne stranke o divljanjima u Beogradu

Čelnica HNS-a Vesna Pusić smatra da su se neredi u Beogradu mogli i očekivati, no ostaje pitanje je li sinoćnje nasilje bio završetak reakcije dijela srbijanske javnosti prema priznanju Kosova ili početak akcija koje bi mogle destabilizirati Srbiju i cijelu regiju.

Vesnu Pusić najviše zabrinjava sinoćnje aktivno sudjelovanje premijera Republike Srpske Milorada Dodika na beogradskim prosvjedima koji je došao iz BiH koja, kako je rekla, u ovom trenutku nije destabilizirana, ali postoji bojazan da bi se mogla destabilizirati.

Predsjednik HSS-a Josip Friščić rekao je kako bi kod organizacije prosvjednih skupova, poput sinoćnjega u Beogradu, trebalo više voditi računa o sigurnosti, posebno predstavnika stranih država.

Saborski zastupnik SDSS-a Ratko Gajica izrazio je žaljenje zbog sinoćnjih nereda u Beogradu, no smatra da će ono prestati i neće izazvati veće negativne posljedice. Hrvatska u reakcijama na te nerede, kako je rekao, ne bi trebala ići s nekim oštrim mjerama jer bi to, smatra Gajica, bilo dolijevanje ulja na vatru.

Saborski zastupnici osudili su sinoćnji incident na središnjem zagrebačkom trgu na kojem je zapaljena srbijanska zastava.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika