25.02.2008. / 16:55

Autor: Igor Ćutuk

HAAG

Pročišćena optužnica protiv trojice generala

Haško tužiteljstvo uoči početka suđenja u predmetu protiv Gotovine, Čermaka i Markača, koje počinje 11. ožujka, podnijelo je pročišćeni tekst optužnice protiv trojice generala

Haško je tužiteljstvo dva tjedna prije početka suđenja u predmetu Gotovina, Čermak i Markač podnijelo pročišćeni tekst optužnice protiv trojice hrvatskih generala u koji je uklopilo izmjene koje je predložilo prije godinu dana, uključivši pojedinačno navedena djela progona te promjenu broja osoba koje su sudjelovale u udruženome zločinačkom pothvatu, javila je HINA.

Tužiteljstvo je u svibnju prošle godine u prijedlogu izmjena u prvoj točki optužnice, u kojoj se generale Antu Gotovinu, Ivana Čermaka i Mladena Markača tereti za progon kao zločin protiv čovječnosti, nabrojilo pojedinačna djela koja su točkom obuhvaćena.

Dok su u ranijim verzijama optužnice trojica generala bila optužena za progon krajinskih Srba na političkoj, rasnoj i/ili vjerskoj osnovi, novi tekst optužnice poimence navodi da su Gotovina, Čermak i Markač "odgovorni za djela progona krajinskih Srba, uključujući deportaciju i prisilno premještanje, razaranje i paljenje srpskih kuća i poduzeća, pljačku javne i privatne srpske imovine, ubojstva i druga nehumana djela uključujući granatiranje civila i zlostavljanje, nezakonite napade na civile i civilne objekte, nametanje restriktivnih i diskriminatornih mjera, uključujući nametanje diskriminatornih zakona, diskriminatornu eksproprijaciju imovine; nezakonita zatočenja, nestanke", navodi HINA.

U zadnjoj verziji optužnice, koju je glavni haški tužitelj Serge Brammertz podnio 22. veljače, druge nižerangirane neimenovane osobe koje su u ranijim verzijama optužnice bile također navedene kao sudionici zajedničkoga zločinačkog pothvata, u tim izmjenama optužnice preimenovane su u osobe koje imaju funkciju instrumenta u izvršenju zločina.

Haško je tužiteljstvo time uskladilo optužnicu Gotovina, Čermak i Markač s novom suženom definicijom sudionika zajedničkoga zločinačkog pothvata usvojenom pravomoćnom presudom u predmetu Brđanin.

U optužnici se za nekadašnje nižerangirane neimenovane sudionike pothvata sada kaže da se radi o osobama koje su sudionici pothvata "upotrijebili ili s njima surađivali" u izvršenju zločina protiv srpskog stanovništva i njihove imovine. U te osobe tužiteljstvo uključuje i osobe kojima su trojica optuženih "zapovijedali ili nad njima imali djelotvornu kontrolu".

Gotovinini branitelji traže odbacivanje optužbi za ubojstvoOdvjetnici generala Ante Gotovine od Haškog suda zatražili su izbacivanje točaka optužnice koje Gotovinu terete za ubojstva kao zločin protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja, ustvrdivši da haški tužitelji nisu ponudili nijedan dokaz koji bi povezao hrvatskoga generala s tim kaznenim djelima.

"Tužiteljstvo unatoč ponovljenim zahtjevima obrane nije pružilo dokaze da je Gotovina imao ikakvih stvarnih saznanja ili pretpostavki o bilo kojem navodnom ubojstvu", navodi se u podnesku njegovih branitelja Luke Mišetića i Grega Kehoa.

Gotovini branitelji u podnesku podsjećaju i na slučajeve navodnih ubojstva koja su naknadno izbačena iz optužnice nakon što je obrana utvrdila da su žrtve žive.

Vezane vijesti

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Pisca i aktivista Sašu Radovića (72) zagrebački Općinski kazneni sud danas je nepravomoćno osudio na dvije godine zatvora zbog ucjene generala Ivana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika