25.02.2008. / 17:20

Autor: Igor Ćutuk

POLITIKA

Sanader o pritiscima zbog ZERP-a

Premijer Ivo Sanader smatra da se oko ZERP-a i dalje može postići rješenje prihvatljivo za sve, no zasad ne želi iznositi što će točno ponuditi Italiji i Sloveniji dođe li do sastanka triju zemalja i predstavnika EU-a

Ako se na Europsku komisiju nastavi pritisak da službeno obustavi pregovore o hrvatskom članstvu u Europskoj uniji, Hrvatska će to tumačiti kao neobjektivan pristup u rješavanju problema oko primjene ZERP-a te odlučiti u kojem će smjeru tada voditi svoju politiku, izjavio je premijer Ivo Sanader u gostovanju na Hrvatskom radiju.

Stječe se, kako je rekao, utisak da se pomalo izbjegava odgovor iz EU-a oko hrvatskog prijedloga da se održi sastanak Hrvatske, Italije, Slovenije i Europske komisije o rješenju pitanja ZERP-a na način koji bi zadovoljio Italiju i Sloveniju, a da Hrvatska pritom nastavi primjenjivati svoj zaštićeni pojas i na članice EU.

"Ako nas se bude ucjenjivalo, onda se priklanjam stavu predsjednika Mesića da će se na dnevnom redu naći pitanje ili ZERP ili EU", dodao je.

Sanader ističe kako Hrvatska i dalje smatra da se može postići rješenje koje bi zadovoljilo sve strane, no zasad ne želi podrobnije govoriti o prijedlogu rješenja koje će ponuditi susjednim zemljama na sastanku oko pitanja ZERP-a.

Govoreći o stanju u regiji, premijer je još jednom ponovio da će Hrvatska pričekati s odlukom o priznanju Kosova sve dok to ne učini većina članica EU-a te kako očekuje da će se situacija na terenu smiriti.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika