26.02.2008. / 08:20

Autor: Igor Ćutuk

ZAGREB

Jelavić će od države tražiti 400.000 kuna odštete

Jelavić je tek jedan u nizu pritvorenika koji od države traže odštetu nakon što su oslobođeni. Najpoznatiji je slučaj ubojice bivšeg ministra turizma koji zbog pritvora za jedno drugo kazneno djelo traži odštetu te i dalje tvrdi da nije kriv

Nikica Jelavić namjerava tužiti državu i zatražiti odštetu od 400 tisuća kuna ili 400 kuna za svaki dan proveden u pritvoru čim postane pravomoćna presuda Županijskog suda u Zagrebu da je nevin za ubojstvo Zorana Dominija na Cvjetnom trgu 26. studenoga 1999. godine.

Potvrdio je to Jelavićev odvjetnik Anto Nobilo Večernjem listu, koji piše da će se Jelavić time samo pridružiti nizu optuženika koji traže odštetu nakon što su oslobođeni. Inače, optužba za ubojstvo posljednje je od 21 djela za koje je Nobilov klijent bio optužen.

Večernjak piše kako je na listi tužitelja među bivšim pritvorenicima najpoznatiji slučaj 46-godišnjeg Siniše Stracaboškog Dvorskog, poznatijeg pod nadimkom Banijski Rambo. Široj javnosti poznat je iz 1996. godine kao ubojica ministra turizma Marčela Popovića zbog čega služi petnaestogodišnju zatvorsku kaznu.

Stracaboški je najprije tužio Republiku Hrvatsku, zatraživši oko pola milijuna kuna zbog 139 dana provedenih u pritvoru u svojstvu osumnjičenika, a kasnije je i optužen za pokušaj ubojstva pet osoba.U pritvoru je bio od 22. listopada 1994. do 9. ožujka 1995., a teretilo ga se da je 1994. u Puli iz neposredne blizine ispalio tromblonsku minu na goste jednog ugostiteljskog objekta.

Stracaboško je zbog zasluga u Domovinskom ratu od optužaba za pokušaj ubojstva oslobođen 6. travnja 1995., što je Vrhovni sud potvrdio 22. rujna 1999. Prvotnih 16.200 kuna za duševne boli Stracaboško je odbio, zahtijevajući 300 kuna dnevno, što ukupno iznosi 41.700 kuna.

Osim toga, traži još 107.333 kune za neisplaćene plaće od 20. veljače 1995., kada je iz Hrvatske vojske kao natporučnik s plaćom od 2800 kuna otpušten zato što se, kako tvrdi, protiv njega vodio postupak, pa sve do 1. lipnja 1998. I jedno i drugo sa zateznim kamatama, što svotu povećava na pola milijuna kuna. Državno odvjetništvo odbilo mu je priznati pravo na taj dio dok se ne dokaže da je otpušten upravo zbog kaznenog postupka.

Stracaboško i dalje služi kaznu za ubojstvo bivšeg ministra turizma.

Vezane vijesti

Jelavić: Ispuniti ćemo očekivanja navijača

Jelavić: Ispuniti ćemo očekivanja navijača

U razgovoru za Evertontv napadač hrvatske nogometne reprezentacije Nikica Jelavić izrazio je optimizam i vjeru da zajedno sa suigračima na Euru može… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika