26.02.2008. / 12:45

Autor: Igor Ćutuk

AKTUALNO

U Banjoj Luci prosvjed protiv neovisna Kosova

Prosvjed u Banjoj Luci održava se uz sve glasnije zahtjeve čelnika srpskog entiteta za raspisivanje referenduma o otcjepljenju i nakon sinoćnjeg sastanka premijera Republike Srpske Milorada Dodika s Rusima u Beogradu

Više tisuća prosvjednika okupilo se u središtu Banje Luke na skupu protiv neovisnosti Kosova i za osamostaljenje Republike Srpske, javlja HINA. Skup je organizirala nacionalistička nevladina udruga Srpski pokret nevladinih asocijacija, a kao govornici najavljeni su najviši entitetski dužnosnici predvođeni premijerom Miloradom Dodikom.

Na tribini postavljenoj na središnjem banjalučkom trgu istaknut je veliki natpis "Kosovo je Srbija", a predsjednik SPONA-e Branislav Dukić uoči početka prosvjeda je izjavio kako je cilj da se iz Republike Srpske pošalje poruka da taj entitet mora imati jednaka prava kao i Kosovo.

"Ako su oni koji nisu konstitutivan narod u Srbiji dobili ono što su im Europa i SAD dali, mislimo da i Republika Srpska ima jednako pravo", rekao je Dukić. Ministarstvo prosvjete Republike Srpske današnji je dan odredilo kao neradni za sve osnovne i srednje škole u Banjoj Luci s obrazloženjem kako je to u cilju sigurnosti učenika.

Prosvjednicima bi se trebali obratiti i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, premijer Republike Srpske Milorad Dodik, a neslužbeno se najavljuje i dolazak srbijanskog premijera Vojislava Koštunice.

Banjalučki mediji javili su da se uoči današnjega prosvjeda premijer Republike Srpske Milorad Dodik u Beogradu sinoć sastao s prvim zamjenikom ruskog premijera Dmitrijem Medvedevim, ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i predsjednikom Vijeća direktora kompanije Gazprom Aleksejem Milerom.

Medvedev je, kako ističu banjalučki mediji, istaknuo da će Rusija dosljedno podržavati Bosnu i Hercegovinu na temelju Daytonskog sporazuma, odnosno uz suglasnost srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Dodik je izjavio kako je s gostima iz Rusije razgovarao o nekoliko važnih političkih tema vezanih za razvijanje i ostvarivanje Daytonskog sporazuma i načina na koji se problemi u BiH trebaju rješavati.

Šef ruske diplomacije Lavrov je, prema pisanju banjalučkih medija, rekao kako je na sastanku s Dodikom dogovoreno da će Rusija u kontekstu planova o povećanju energetske stabilnosti u Europi pokloniti pažnju Republici Srpskoj.

Na Kosovu sinoć novi incident

Devetnaestorica kosovskih policajaca i petorica pripadnika pričuvnog sastava srbijanske vojske ozlijeđeni su u sinoćnjem sukobu na graničnom prijelazu između Srbije i Kosova kod Mutivoda.

Incident se, kako javlja HRT, dogodio nakon što je skupina od oko 150 srpskih vojnih veterana uz povike "Kosovo je Srbija" kamenjem, motornim uljem i vodom gađala pripadnike kosovske policije, na što su oni odgovorili suzavcem.

Vezane vijesti

Otpor kao životni stil

Otpor kao životni stil

Eckhard Tietke više ne može odgledati niti jedan krimić: "Ovdje smo toliko često konfrontirani s policijom, plavim žmigavcima i zvukom sirene, da ja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika