27.02.2008. / 08:38

Autor: Igor Ćutuk

SAD

Burns: Zapad neće dopustiti podjelu Kosova

Američki državni podtajnik Nicholas Burns izjavio je kako Srbi griješe ako misle da je podjela Kosova moguća te da je Srbija tu pokrajinu izgubila 1999. godine, kad je protjerala milijun Albanaca

Srbi griješe ako misle da mogu ishoditi podjelu Kosova, jer Sjedinjene Države, Ujedinjeni narodi, Europska unija i NATO to neće prihvatiti, izjavio je američki državni podtajnik Nicholas Burns.

Istaknuo je da je Srbija izgubila Kosovo kada je 1999. godine s njega protjerala milijun Albanaca, nakon čega su Ujedinjeni narodi oduzeli Kosovo Srbiji. Naglasio je da je proglašenje neovisnosti Kosova bilo odgođeno na godinu dana na inzistiranje Rusije te da bi bilo kakvo daljnje odgađanje samo ugrožavalo stabilnost Balkana.

Burns je, kako prenosi HRT, izrazio spremnost Washingtona za nastavak prijateljskih odnosa sa Srbijom kao važnom zemljom u regiji te za pomoć u razvoju partnerskih odnosa Srbije s NATO-om i EU-om nakon smirivanja strasti. Rekao je kako u budućnosti Srbija treba surađivati s Kosovom te da srpska manjina i kulturno naslijeđe na Kosovu moraju biti pod zaštitom.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika