27.02.2008. / 09:55

Autor: Igor Ćutuk

BANJA LUKA

Zatočenici ustaških logora iz BiH tužili Hrvatsku

Zatočenici bivših ustaških logora iz Drugog svjetskog rata traže od Hrvatske odštete u iznosu od 10 do 15 tisuća eura, a o njihovu bi slučaju trebao odlučiti Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu

Udruga bivših logoraša Drugog svjetskog rata iz Republike Srpske podnijela je tužbu potiv Republike Hrvatske Europskom sudu za ljudska prava tražeći odštetu za svoje članove koji su rat proveli u zatočeništvu, prenijele su u srijedu banjalučke Nezavisne novine.

Tužba protiv Republike Hrvatske, koju u udruzi logoraša s područja današnje Republike Srpske smatraju pravnim sljednikom Nezavisne države Hrvatske, jučer je poslana u Stasbourg uime 7.300 bivših logoraša s područja Bosanske Dubice, Bosanske Gradiške, Prijedora, Bosanskog Novog, Kostajnice i još nekoliko mjesta u BiH, a temelji se na zahtjevu za odštetu zbog, kako se navodi, teškog genocida i zločina protiv čovječnosti koji je počinila NDH od 1941. do 1945. godine".

Iako tvrdi da im novac nije osnovni cilj, nego pomirenje, predsjednik Udruge bivših logoraša Gojko Knežević novinarima je rekao kako zatočenici nekadašnjih ustaških logora traže da sadašnje hrvatske vlasti svakom logorašu na ime materijalne odštete plate između 10 i 15 tisuća eura.

Knežević dodaje kako su zahtjev za odštetu već ranije uputili hrvatskim vlastima, no dobili su odgovor kako Republika Hrvatska nije pravni sljednik NHD, nego Socijalističke Republike Hrvatske.

Vezane vijesti

Dodik ne želi Jovanovića u novoj vladi Srbije

Dodik ne želi Jovanovića u novoj vladi Srbije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u subotu je izjavio kako je protiv toga da Liberalno-demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića uđe u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika