28.02.2008. / 08:32

Autor: Igor Ćutuk

HRVATSKA INICIJATIVA

Sastanak o ZERP-u u Bruxellesu sredinom ožujka?

Kvadrilateralni sastanak Italije, Slovenije, Hrvatske i Europske komisije mogao bi biti održan do sredine ožujka, kaže hrvatski premijer Ivo Sanader koji kao jedine moguće termine najavljuje 13. i 14. ožujka

Vanjskopolitički odbor Europskoga parlamenta u jučer prihvaćenom Izvješću o Hrvatskoj koje je sastavio posebni europski izvjestitelj Hannes Swoboda odbio je slovenski zahtjev o poništavanju ZERP-a, a Hrvatsku i Sloveniju pozvao da sporove oko proglašenja hrvatskog zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa riješe za stolom. Izvješće o Hrvatskoj prihvaćeno je nakon drugoga čitanja s 52 glasa za, a suzdržan je bio samo slovenski političar Borut Pahor.

Slovenija je istodobno pristala da se na inicijativu hrvatskoga premijera Ive Sanadera održi kvadrilateralni sastanak na kojemu bi predstavnici Italije, Slovenije, Hrvatske i Europske komisije pokušali naći rješenje ZERP-a.

Premijer Ivo Sanader jučer nije krio zadovoljstvo što je nakon višemjesečnog iščekivanja odgovora došlo do pomaka. Ističe kako pozitivan odgovor očekuje i s talijanske strane. Kako prenosi Večernji list, premijer pretpostavlja da i u toj zemlji postoji opća spremnost za sastanak te da je zasad jedino pitanje hoće li sadašnja tehnička vlada u Italiji to moći realizirati i prihvatiti političku odgovornost za to.

Sanader u Večernjaku ističe kako je primjetno da se nakon signala iz Bruxellesa očito nešto mijenja u pogledu spremnosti za pregovore te da uskoro očekuje i precizan dogovor o terminu. Prema njegovu mišljenju, jedan mogući termin je 13. i 14. ožujka, kad se u Bruxellesu održava sjednica Europskoga vijeća.

No, nema razloga da se i prije toga ne dogodi sastanak na razini ministara ili državnih tajnika, rekao je premijer Ivo Sanader.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika