29.02.2008. / 15:47

Autor: Igor Ćutuk

GRANICE

Sanader: Što prije o granici sa Slovenijom

Premijer Ivo Sanader smatra da bi Hrvatska i Slovenija što prije trebale početi pripremati pravni okvir za rješavanje otvorenih graničnih pitanja

Vlada Republike Hrvatske želi da se sa Slovenijom putem nadležnih povjerenstava što prije počne pripremati pravni okvir za rješavanje otvorenih graničnih pitanja pred međunarodnim pravosudnim tijelima te definiranje spornih točaka na granici, izjavio je premijer Ivo Sanader na sjednici Vlade.

"Apeliram na sve, s obzirom na činjenicu da Hrvatska želi u dobrosusjedskom i prijateljskom ozračju rješavati otvorena pitanja s prijateljskom Slovenijom, jer je to prijateljstvo veće od otvorenih pitanja", poručio je Sanader, reagirajući na taj način na jučerašnje tvrdnje slovenske strane da parcele kod Buja u Istri pripadaju slovenskom fondu poljoprivrednih zemljišta.

Premijer je naglasio kako je trenutačno na snazi tzv. bledski sporazum koji je prošle godine potpisao sa slovenskim premijerom Janezom Janšom koji su podržale i hrvatske i slovenske stranke te da je vrijeme da zajednička povjerenstva, unatoč zastoju u njihovu radu, konkretno krenu s pripremama za postupak rješavanja otvorenih pitanja, najvjerojatnije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Vijest o parcelama koje je Grad Buje prodao, a koje su prema slovenskim izvorima navodno bile u zakupu slovenskog državljanina Joška Jorasa, zbog čega ih slovenski državni fond smatra svojim vlasništvom, prva je jučer objavila slovenska komercijalna televizija A-kanal. O tome su potom izvijestile i komercijalna televizija POP-TV te javna Radiotelevizija Slovenije.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika