29.02.2008. / 18:47

Autor: Igor Ćutuk

BANJA LUKA

Milorad Dodik prijeti odvajanjem Republike Srpske iz BiH

Čelnik Republike Srpske Milorad Dodik danas je najavio da neće pristati na provedbu bilo koje odluke Visokog predstavnika u BiH te najavio mogućnost odcijepljenja ako Daytonski sporazum bude doveden u pitanje

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik zaprijetio je danas da će onemogućiti provedbu bilo koje odluke koju bi pokušao nametnuti Ured Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu te najavio kako neće odustati od planova za odvajanje Republike Srpske od BiH ako Daytonski sporazum ne bude mogao funkcionirati, izvijestila je HINA.

"Podrška Daytonu ne podrazumijeva da Visoki predstavnik i OHR upotrebljavaju bilo kakve ovlasti", izjavio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci na kojoj je iznio svoje viđenje rezultata zasjedanja Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH koje je ranije ovog tjedna održano u Bruxellesu.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira izrazio je zabrinutost nastojanjima Republike Srpske da stanje u BiH poveže sa statusom Kosova, a od političara u BiH zatražilo je da prestanu s međusobnim svađama i da se posvete provedbi reformi kako bi zemlja do kraja travnja mogla potpisati s Europskom unijom sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Donesena je i odluka da Visoki predstavnik u BiH nastavi djelovati s postojećim mandatom koji podrazumijeva mogućnost nametanja zakona i smjene izabranih dužnosnika.

Dodik je međutim izjavio kako neće dopustiti Visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku da te ovlasti koristi prema bilo kome u Republici Srpskoj. "Neće se dopustiti da bilo tko od pojedinaca bude predmetom takvih ovlasti Visokog predstavnika niti će se prihvatiti nametanje bilo kakvih zakona ili propisa od strane OHR-a", rekao je Dodik.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika