29.02.2008. / 20:38

Autor: Igor Ćutuk

AKTUALNO

Slovenija prosvjedovala zbog zemljišta koje pripada Hrvatskoj

Slovenija je uputila službenu prosvjednu notu zbog zemljišta u Bujama za koje Hrvatska ponavlja da joj po svim katastarskih i zemljišnim evidencijama pripada, što je 1991. potvrdila i Badinterova komisija

Slovenija je uputila službeni prosvjed Hrvatskoj zbog prodaje parcela na lijevoj obali Dragonje koja su, kako ističu Slovenci, u vlasništvu njihova fonda za poljoprivredno zemljište i na njihovu teritoriju.

Slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Milan Orožen Adamič istodobno je na vlastiti zahtjev primljen u Ministarstvu vanjskih poslova u Zagrebu gdje mu je pomoćnik ministra Neven Pelicarić uručio uzvratnu hrvatsku notu Sloveniji u kojoj Hrvatska odbacuje prosvjede slovenske strane.

Pelicarić je slovenskom veleposlaniku ponovio kako su vlasništvo i druga stvarna prava nad zemljištem na lijevoj strani kanala svetog Odorika određeni hrvatskim zakonima, zemljište je upisano u katastarske evidencije i zemljišne knjige koje se vode u nadležnim hrvatskim općinama i sudovima iz čega je vidljivo da je neosporno riječ o dijelu državnog područja Republike Hrvatske.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, komentirajući slovenske tvrdnje da je Hrvatska prodala parcele kod Buja koje navodno pripadaju susjednoj državi, istaknuo je kako je riječ o hrvatskom teritoriju, a takvo stajalište temelji na stanju granice kakvo je postojalo 25. lipnja 1991. godine.

"Polazimo od stava Badinterove komisije koja je rekla da su granice bivših jugoslavenskih republika postale granice novostvorenih država, a to znači i između Hrvatske i Slovenije. Ono što je pripadalo Hrvatskoj pripada joj i danas kad je samostalna država. Ako ima prigovora, izvedimo komisiju i stručnjake neka izmjere svaki centimetar i mi ćemo opet biti zadovoljni. Ali, samo prigovori koji dolaze iz Slovenije nisu prihvatljivi jer ne nude rješenja da se utvrdi mjerenjima centimetar po centimetar što je čiji teritorij, što bi bilo suštinsko razješenje, a ne ponavljanje stajališta koji ne vode rješenju", poručio je Mesić.

Premijer Ivo Sanader pozvao je pak da se umjesto daljnjeg zaoštravanja stanja granična pitanja pokušaju što prije riješiti na Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

Sanader je naglasio kako je trenutačno na snazi tzv. bledski sporazum koji je prošle godine potpisao sa slovenskim premijerom Janezom Janšom koji su podržale i hrvatske i slovenske stranke te da je vrijeme da zajednička povjerenstva, unatoč zastoju u njihovu radu, konkretno krenu s pripremama za postupak rješavanja otvorenih pitanja, najvjerojatnije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

"Apeliram na sve, s obzirom na činjenicu da Hrvatska želi u dobrosusjedskom i prijateljskom ozračju rješavati otvorena pitanja s prijateljskom Slovenijom, jer je to prijateljstvo veće od otvorenih pitanja", poručio je Sanader,

Vijest o parcelama koje je Grad Buje prodao, a koje su prema slovenskim izvorima navodno bile u zakupu slovenskog državljanina Joška Jorasa, zbog čega ih slovenski državni fond smatra svojim vlasništvom, prva je jučer objavila slovenska komercijalna televizija A-kanal. O tome su potom izvijestile i komercijalna televizija POP-TV te javna Radiotelevizija Slovenije.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika