03.03.2008. / 15:20

Autor: Igor Ćutuk

ZAGREB

Pusić: Priznanje Kosova moguće sredinom ožujka

Unatoč nesuglasicama među vladajućima, do priznanja Kosova moglo bi ipak doći sredinom ožujka. To je danas potvrdila i predsjednica Nacionalnog vijeća za praćenje pregovora s EU-om

Hrvatska bi unatoč prijeporima među vladajućima uskoro ipak mogla priznati Kosovo. Predsjednica Nacionalnog vijeća za praćenje pregovora s Europskom unijom i čelnica Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić istaknula je kako bi prema njezinim saznanjima do toga moglo doći sredinom ožujka.

"Moja su saznanja da bi se to moglo dogoditi sredinom ovoga mjeseca", rekla je, ističući kako je neovisnost Kosova politička činjenica. "Mislim da je to pitanje taktičke procjene, ali Hrvatska svakako treba priznati Kosovo", rekla je Vesna Pusić.

Istaknula je kako će Nacionalni odbor za praćenje pregovora s Europskom unijom svoju prvu sjednicu održati 10. ožujka, a jedna od glavnih tema bit će kako to tijelo učiniti proaktivnijim i unaprijediti njegov rad.

Dodala je da joj je žao što u Odboru nema predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, no da to neće utjecati na rad toga tijela. Milanović je, smatrajući da kao predsjednik najjače oporbene stranke ima pravo na mjesto predsjednika Odbora, prošloga tjedna izjavio da ne želi biti običan član i da Odbor s Pusićkom na čelu nema političku težinu.

Vesna Pusić izvijestila je i o prvom posjetu Bruxellesu prošli tjedan tijekom kojeg je razgovarala s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom i predsjednicom Europske liberalne demokratske i reformističke stranke Annemie Neyts-Uyttebroeck.

Za hrvatsko-slovenski spor oko ZERP-a Rehn je, prema njezinim riječima, rekao kako Europska komisija nije strana u sporu nego posrednik koji pridonosi nalaženju rješenja tog otvorenog pitanja. Istaknuo je i da u preostalih 25 pregovaračkih poglavlja nema teškoća koje bi izazivala neka treća strana, nego samo mjerila za otvaranje i zatvaranje. Rehn je, kako je rekla, pozvao Zagreb da odredi rokove i da ih poštuje.

Pusić je najavila da će se i ubuduće o stanju pregovora informirati u Bruxellesu, no naglasila je da to ne znači kako ne vjeruje hrvatskom pregovaračkom timu i njegovom predsjedniku Vladimiru Drobnjaku.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika