03.03.2008. / 15:50

Autor: Igor Ćutuk

ZAGREB

Nema odgovora Italije i Slovenije o ZERP-u

Italija i Slovenija još uvijek nisu odgovorile na hrvatsku inicijativu o sastanku o ZERP-u, izjavio je premijer Ivo Sanader, istaknuvši kako je dvojba EU ili ZERP pogrešno postavljena

Premijer Ivo Sanader izjavio je danas kako još uvijek nije dobio odgovor talijanske i slovenske strane na hrvatski prijedlog o održavanju kvadrilateralnoga sastanka na kojemu bi predstavnici triju zemalja i Europske komisije pokušali potaknuti dijalog i pronalaženje rješenja pitanja ZERP-a.

Sanader je, kako prenosi HRT, dodao kako smatra da je dvojba "EU ili ZERP" pogrešno postavljena jer je cilj Hrvatske, kako je rekao, zaštititi svoje nacionalne interese jednako kao i ulazak u Europsku uniju.

Kad bi postojala takva dvojba onda bi se u idućem krugu moglo reći EU ili pravosuđe, EU ili poljoprivreda itd. Želimo ući u EU i trebamo ispuniti svoj dio obveza, izjavio je Sanader, dodavši kako također trebamo zaštiti i svoj nacionalni interes.

Predsjednik Saborskog odbora za vanjsku politiku Mario Zubović i talijanski veleposlanik Alessandro Pignatti Morana suglasili su se da se pitanje ZERP-a mora što prije riješiti kako bi Hrvatska intenzivirala pregovore s EU-om. Izrazili su nadu da će ono biti vrlo skoro riješeno dijalogom zainteresiranih strana.

Zubović je Morani zahvalio na potpori koju Italija pruža Hrvatskoj u pristupanju euroatlantskim integracijama. Talijanski veleposlanik najavio je potporu upućivanju pozivnice Hrvatskoj za članstvo u NATO-u na predstojećem summitu u Bukureštu.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika