04.03.2008. / 16:30

Autor: Igor Ćutuk

PROBNI BALONI

HDZ za smanjenje ovlasti predsjednika

Vladimir Šeks potvrdio je da će HDZ među desetak prijedloga o kojima će raspravljati nadležni saborski odbor podržati inicijativu Smiljka Sokola kojom se predviđa daljnje smanjenje ovlasti predsjednika Republike

HDZ neće odustati od inicijative za promjenama Ustava prema kojima bi se bitno smanjile postojeće ovlasti predsjednika Republike i dosadašnji polupredsjednički sustav zamijenio čistim parlamentarnim sustavom demokracije, potvrdio je danas novinarima potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Radna skupina za izradu nacrta ustavnih promjena, koju će 10. ožujka na tematskoj sjednici izabrati Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, čiji je Šeks predsjednik, razmotrit će desetak pristiglih prijedloga ustavnih promjena, među kojima i inicijativu o uvođenju čistog parlamentarnog sustava koju je nedavno iznio bivši ustavni sudac i jedan od autora Ustava Smiljko Sokol koju je HDZ, kako piše Jutarnji list, odlučio poduprijeti.

Predsjednik Republike po Sokolovu bi prijedlogu ubuduće zadržao poziciju vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga te neke ovlasti u sektoru vanjske politike, no izgubio bi izvršne ovlasti u području sigurnosnih službi, odnosno mogućnost da uz suglasnost premijera odlučuje o imenovanju šefova tajnih službi.

HDZ je, rekao je Šeks, odlučio poduprijeti Sokolovu inicijativu, a otvorenom ostavlja i mogućnost da se u Ustav ugradi i odredba po kojoj se Predsjednika više ne bi biralo izravno na izborima, nego u parlamentu.

Politički analitičari upozoravaju kako do promjena Ustava može doći samo ako ih podrži dvotrećinska većina saborskih zastupnika što, kako ističu, neće biti moguće bez suglasja vladajućih i oporbe.

Vezane vijesti

Šeks: Slavonija mi nije okrenula leđa

Šeks: Slavonija mi nije okrenula leđa

Vladimir Šeks rekao je danas da se kandidirao za potpredsjednika stranke te je negirao da mu je Slavonija "okrenula leđa". "Nije meni Slavonija… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika