04.03.2008. / 20:03

Autor: Igor Ćutuk

POSKUPLJENJA

Hrvatskoj prijeti novi val inflacije

Ekonomisti i analitičari složni su u ocjeni da bi nastavak poskupljenja goriva mogao dovesti do novog vala inflacije. Prijevoznici koji su na rubu isplativnosti među prvima su koji razmišljaju o podizanju cijena usluga

Hrvatskoj prijeti novi val inflacije ako se nastavi vrtoglavi rast cijena goriva, upozoravaju ekonomski stručnjaci. Prema riječima Igora Dekanića s Rudarsko-geološkog fakulteta, približno pet posto porasta cijena nafte izravno utječe na oko jedan posto inflacije zbog čega je, kako je istaknuo za HRT, posve realno očekivati nove udare na standard građana nastave li cijene crnoga zlata rasti.

Temelj za takva upozorenja ekonomisti i burzovni analitičari nalaze u aktualnim kretanjima na svjetskim tržištima. Cijena sirove nafte u New Yorku danas je dosegnula novi rekord, a za barel nafte danas se plaćalo čak 103 dolara. Do korekcija cijena došlo je i na domaćem tržištu.

INA je cijene benzina od ponoći podigla od 2,5 posto, koliko su skuplji benzinski derivati, do čak 5 posto koliko je skuplje loživo ulje. Analitičare najviše zabrinjava poskupljenje dizelskih goriva čija je cijena od ponoći za približno 3 posto viša.

Dizelsko gorivo najveći je trošak u mnogim transportnim poduzećima, u odnosu na prošlu godinu skuplje je oko 20 posto. Njegova cijena izravno utječe na cijene mnogih proizvoda, a samim tim i na inflaciju, zbog čega profesionalni prijevoznici u Hrvatskoj kojima upravo o cijeni dizela ovisi obiteljski posao strahuju za opstanak na tržištu.

Anton Kolak iz Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika tako je za HRT-u izjavio kako će rekordne cijene goriva potaknuti povišenje cijena transporta. Upozorava da se u nekim dijelovima Hrvatske to već počelo događati, dok Hrvoje Petričević iz osječkog Panturista strahuje od lančane reakcije.

"Ako se ubrzo dogodi još jedno ili dva poskupljenja, mi ćemo morati reagirati s podizanjem cijena karata, to je neminovno za opstanak", upozorio je Petričević na HRT-u.

Vezane vijesti

Naftaški juriš na sjever

Naftaški juriš na sjever

Oko Arktika se steže sve agresivniji obruč vojnih sila gonjen uzbuđenjem koje u krvi nekih vladinih činovnika vrije velikim brojkama. "I u tom cilju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika