05.03.2008. / 19:23

Autor: Igor Ćutuk

LJUBLJANA

Slovenija priznala neovisno Kosovo

Slovenski parlament većinom je glasova danas donio odluku o priznanju Kosova, čime je Slovenija postala prva od zemalja bivše Jugoslavije koje su priznale novu balkansku republiku

Slovenski je parlament nakon višesatne rasprave većinom glasova podržao prijedlog vlade o priznanju Kosova. Slovenija je time postala prva bivša jugoslavenska republika koja je priznala Kosovo.

Za priznanje je glasovalo 57 od 67 nazočnih u parlamentu koji redovito broji 90 zastupnika. Protiv su glasovala tri člana ultranacionalističke Slovenske nacionalne stranke Zmage Jelinčiča te predsjednik zastupničke skupine Lipa Sašo Peče, koji je donedavno također bio član spomenute stranke. Šestero zastupnika pri glasovanju je bilo suzdržano.

Protivnici priznanja neovisnosti smatraju da je odluka donesena prebrzo i da će imati negativne posljedice za Sloveniju.

Obrazlažući razloge priznanja Kosova, slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel rekao je kako je kosovska skupština donijela Deklaraciju o neovisnosti kao legitiman izraz volje većine stanovnika i na temelju prava naroda na osamostaljenje, koje je iskoristila i Slovenija 1991. godine, a to je učinjeno nakon što se pokazalo da nastavak pregovora Beograda i Prištine ne bi donijelo rezultat, prenijela je hrvatska novinska agencija HINA.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika