06.03.2008. / 08:07

Autor: Igor Ćutuk, Ana Smrečki

AKTUALNO

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn stigao u Zagreb

Povjerenik Europske unije Olli Rehn stigao je u službeni posjet Hrvatskoj tijekom kojega bi s premijerom Ivom Sanaderom i članovima Vlade trebao razgovarati o napretku Hrvatske u približavanju Europskoj uniji

Povjerenik za proširenje Europske unije Olli Rehn stigao je jučer navečer u Zagreb, kako bi s hrvatskim dužnosnicima razmotrio napredak Hrvatske u procesu približavanja Europskoj uniji.

Rehn bi se danas ujutro trebao sastati s premijerom Ivom Sanaderom, potpredsjednicima Vlade Đurđom Adlešić i Slobodanom Uzelcem te ministrom financija Ivanom Šukerom i ministricom pravosuđa Anom Lovrin.

Dolazak europskog povjerenika za proširenje vezan je uz usvajanje Komunikacijskog plana Europske komisije za Zapadni Balkan, kojim se želi ubrzati put zemalja regije u članstvu Europskoj uniji.

Radi se o političkom dokumentu u kojem je Europska komisija iznijela do sada postignuti napredak odredivši sljedeće korake za približavanje zemalja regije Europskoj uniji. Što se tiče Hrvatske, Komisija je ponovila svoju ocjenu da ova godina može biti odllučujuća za pristupne pregovore, i to ako Zagreb učini znatne reformske napore u nekim ključnim područjima. Komisija je također istaknula potrebu što bržeg rješavanja pitanja ZERP-a. Pritom je Vijeće Europske unije pozvalo našu zemlju da ne primjenjuje nijedan aspekt ZERP-a dok se o tome ne postigne zajednički dogovor.

Predstavljajući taj dokument jutros u Bruxellesu, Rehn je rekao kako ova godina može biti presudna za Hrvatsku.

"Godina 2008. može biti presudna za pristupne pregovore ako Hrvatska napravi znatan napredak u reformi pravosuđa i javne uprave, borbi protiv korupcije i restrukturiranju brodogradilišnog sektora. Hrvatska također treba bez odgode riješiti pitanje ZERP-a", rekao je Rehn na konferenciji za novinare uoči polaska u Hrvatsku. Na pitanje s kakvom porukom stiže u Zagreb nije precizno odgovorio.

"Kada bi bilo od kakve pomoći za rješavanje pitanja ZERP-a rado bih vam danas otkrio moje ideje i poruku, ali mislim da taj uvjet nije ispunjen i stoga ću radije o tome razgovarati s premijerom Ivom Sanaderom, kako bi pokušali pronaći političko rješenje za taj problem koji ugrožava pregovore i uzrokuje usporavanje pristupnog procesa", rekao je Rehn.

"Moja poruka će biti u skladu sa zaključcima Vijeća Europske unije iz veljače, u kojima se ističe važnost da Hrvatska bez odgode poduzme akciju. Također ćemo razgovarati o širem političkom kontekstu, a moja je namjera uputiti Hrvatskoj ohrabrujuću poruku glede njezinih pristupnih pregovora, budući da ova godina može biti odlučujuća pod uvjetom da se brzo ispune mjerila", zaključio je europski povjerenik za proširenje.

Povodom usvajanja strateškog dokumenta EK-a o zapadnom Balkanu u Zagrebu se oglasio šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert. Rekao je kako je komisija je u dokumentu iznijela neke nove inicijative u vezi s viznom liberalizacijom, stipendijama za školovanje i potporom razvoja civilnog društva. Tako je Hrvatska jedina zemlja u regiji čiji građani mogu bez viza putovati u Europsku uniju.

Naveo je i da Hrvatska mora postići napredak u reformi pravosuđa i javne uprave, borbi protiv korupcije, manjinskim pravima i povratku izbjeglica te u restrukturiranju brodogradilišnog sektora.

Vezane vijesti

EK najavila pozorno praćenje makroekonomske situacije u 12 zemalja

EK najavila pozorno praćenje makroekonomske situacije u 12 zemalja

Europska komisija je u utorak objavila da je potrebno provesti temeljitu analizu makroekonomske situacije u 12 zemalja članica kako bi se na vrijeme… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika