06.03.2008. / 18:27

Autor: Igor Ćutuk

SLUČAJ PRATES

Mesić: Nikad se ne miješam u pravosuđe

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ističe da se nikada, pa ni u slučaju Đureković, nije miješao u pravosuđe, a navodne izjave njemačkog suca ocjenjuje skandaloznima

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić odlučno je danas odbacio optužbe da se miješa u sudski postupak koji se u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića vodi protiv Krunoslava Pratesa u Münchenu. Navodnu izjavu njemačkoga suca koji je najavio da će zbog toga prijaviti Hrvatsku mjerodavnim tijelima Europske unije Mesić je nazvao skandaloznom.

"Nikad se, pa ni sada, ne miješam u pravosuđe. Ako je njemački sudac izjavio navedeno u tisku, onda je to skandalozno za nekoga iz zemlje etablirane demokracije", izjavio je Mesić odgovarajući na pitanja hrvatskih novinara u Japanu.

Predsjednik je time odgovorio na navodne izjave suca Visokoga zemaljskog suda u Münchenu Bernda von Heintschel-Heinegga koji je, prema pisanju hrvatskih medija, kao predsjedatelj sudskog vijeća na suđenju Pratesu izjavio da će prijaviti Hrvatsku mjerodavnim tijelima EU-a zbog nesuradnje hrvatskih pravosudnih tijela i navodnog izravnog upletanja predsjednika Mesića u sudski proces.

Svjedoci Vice Vukojević i Bože Vukušić ranije su izjavili kako su zbog svojih svjedočenja u prvom postupku imali velikih problema u Hrvatskoj, a za to izravno optužuju Mesića.

Krunoslava Pratesa Državno tužiteljstvo Njemačke na temelju optužnice iz 2005. godine tereti zbog pružanja pomoći nepoznatim osobama pri ubojstvu hrvatskog državljanina Stjepana Đurekovića 1983. u bavarskom Wolfratshausenu.

Vezane vijesti

'Ako nešto dobro funkcionira, nema smisla to mijenjati'

'Ako nešto dobro funkcionira, nema smisla to mijenjati'

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u subotu je u Budvi izjavio da Hrvatska neće kočiti Crnu Goru na putu prema EU-u zbog neriješenog graničnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika