08.03.2008. / 08:21

Autor: Igor Ćutuk

POLITIKA

Sanader nastavlja konzultacije o ZERP-u

Premijer Ivo Sanader tijekom vikenda nastavlja konzultacije s parlamentarnim strankama oko najnovijih pritisaka iz EU-a. Hrvatski ribari ističu kako neće prihvatiti da za njih u slučaju ukidanja ZERP-a za Italiju vrijede drukčija i stroža pravila

Premijer Ivo Sanader tijekom vikenda nastavlja konzultacije s parlamentarnim strankama zbog najnovijih pritisaka iz Europske unije i poruke povjerenika Ollija Rehna da Hrvatska mora brzo riješiti pitanje ZERP-a želi li izbjeći blokadu pregovora.

Premijer je odbacio mogućnost raspada koalicije zbog ZERP-a, no naredna tri dana trebao bi unutar stranaka koje ju čine pokušati postići konsenzus o ključnim pitanjima i nakon toga zajednički stav vladajućih iznijeti na sastanku s parlamentarnim strankama koji je sazvan za utorak.

Saborska rasprava o najnovijem ultimatumu Europske unije oko ZERP-a najavljena je u srijedu poslijepodne, a u četvrtak premijer Ivo Sanader odlazi u Bruxelles na sastanak Europske pučke stranke uoči sastanka Europskoga vijeća.

Reakcije političkih krugova te cehovskih udruženja ribara na zahtjeve iz Bruxellesa se ne stišavaju. Predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore Tonči Božanić poručio je da Vlada i parlamentarne stranke ne bi smjele popustiti pritiscima i odstati od ZERP-a.

Hrvatski ribari u slučaju odustajanja od ZERP-a poručuju kako se neće pomiriti s činjenicom da za talijanske ribare vrijede drukčija, blaža pravila ribolova te da ne podliježu nikakvu nadzoru.

Božanić ističe kako je Hrvatska, kao i sve države članice Europske unije, potpisnica Konvencije o pravu mora Ujedinjenih naroda te da s pozicija međunarodno preuzetih obveza predstavnici EU-a ne mogu raditi pritisak na zemlju članicu UN-a da odustane od prava koje su iskoristile većinom sve države članice Europske unije.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika