08.03.2008. / 11:20

Autor: Igor Ćutuk

EU ILI ZERP

EU: Bez ZERP-a brže u Europu

U Bruxellesu i Zagrebu nitko ne želi potvrditi postojanje trgovine oko odustajanja od ZERP-a, no iz Europske unije stižu poruke da bi rješavanje toga pitanja znatno ubrzalo proces pristupanja Hrvatske s ciljem okončanja tog procesa do 2009. godine

Nitko ne službeno ne želi potvrditi postojanje političke trgovine oko odustajanja Hrvatske od ZERP-a, no iz Europske unije navodno stižu signali da bi Hrvatska mogla znatno ubrzati proces pregovora s ciljem njihova okončanja do 2009. godine ako se riješi pitanje ZERP-a.

Jutarnji list objavio je, pozivajući se na diplomatske izvore iz Europske unije, da se upravo takva ponuda trenutačno nudi kao kompromis službenom Zagrebu.

"Hrvatska mora prestati s bilo kakvim političkim igrama zbog domaće javnosti, a i mi moramo učiniti sve s naše strane kako bi se proces pregovora okončao što je prije moguće", izjavio je diplomat jedne članice Europske unije, priznavši da i Hrvatska ima pravo znati na čemu je i što će dobiti ako donese teške odluke.

Kad se govori o tzv. teškim odlukama, isti izvor navodi kako se ne misli samo na ZERP, nego i na restrukturiranje brodogradnje i poštivanje pravila tržišnog natjecanja i javnih nabava.

"Znamo da ni jednoj vladi nije lako donijeti bolne odluke koje će imati posljedice na socijalni položaj nekih građana, a da nakon toga čekate još pet godina da uđete u Europsku uniju. Znamo da to nije dovoljan motiv", navodi izvor koji, kako piše Jutarnji list, dolazi iz države EU-a koja se stalno zalagala za brzo članstvo Hrvatske.

Još jedan izvori unutar Europske unije potvrdio je da se situacija nije promijenila i da postoji iskren interes da se ubrza proces pregovora s Hrvatskom kao i zbog toga da ostale države regije vide kako EU cijeni i nagrađuje ispunjavanje uvjeta.

Predsjednici Europskog parlamenta i Europske komisije za brzi ulazak Hrvatske?

Interes za brzi ulazak Hrvatske u Europsku uniju ovih su dana, kako doznaje Jutarnji list, izrazili predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Pöttering, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso i slovenski premijer Janez Janša. Oni su se, na poziv austrijske vlade, sastali na neformalnom Europskom forumu u austrijskom mjestu Lech, a jedna od tema bilo je ubrzavanje pregovora s Hrvatskom.

Osim što su šefovi triju ključnih europskih institucija, Europskog parlamenta, Europske komisije i Europskoga vijeća, njih su trojica i članovi skupine europskih pučkih stranaka, a premijer Ivo Sanader s njima bi sljedeći tjedan trebao održati sastanak u Bruxellesu.

Vezane vijesti

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Vođa Kukuriku koalicije, Zoran Milanović, sudjeluje u Facebook chatu putem kojeg odgovara na pitanja građana, koje su mu postavljali tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika