08.03.2008. / 17:24

Autor: Igor Ćutuk

KRIZA VLASTI U SRBIJI

Koštunica: Zbog nejedinstva oko Kosova pala Vlada Srbije

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica novinarima je potvrdio da je Vlada Srbije pala zbog nejedinstvena stava oko Kosova. Najavio je da će tražiti raspisivanje izvanrednih izbora za 11. svibnja

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica na izvanrednoj je konferenciji za novinare u Beogradu objavio da je zbog nepostojanja jedinstvene politike oko Kosova pala Vlada Srbije.

Koštunica je najavio da će tražiti raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora za 11. svibnja ove godine. Izvanrednu sjednicu Vlade Srbije sazvao je za ponedjeljak 10. ožujka.

"Ako vlada nema jedinstvenu politiku, ne može funkcionirati, to je kraj i vraćamo mandat narodu", rekao je Koštunica. "Da sam podnio ostavku, izbori bi se morali održati neki dan poslije 11. svibnja, što je nepotrebno. O ovoj odluci sam obavijestio koalicijske partnere", dodao je Koštunica.

Vijest o padu Vlade Srbije danas poslijepodne prenose sve svjetske agencije, a s posebnom pozornošću o događajima u Beogradu izvješćuju CNN, BBC i Reuters.

Krizu vlasti u Srbiji Koštunica je navijestio još u petak izjavom u kojoj je istaknuo kako više nema povjerenja u dosadašnje koalicijske partnere DS i G17 plus i kako sumnja da se oni iskreno bore za očuvanje Kosova. To je bila i potvrda duboke podjeljenosti u vladajućoj koaliciji nastaloj zbog osnovnog pitanja koje glasi treba li Srbija nastaviti s europskim integracijama ili ne.

"Vlada Srbije je u velikoj krizi jer nije bilo spremnosti da donesemo odluku da ćemo zajednički čvrsto inzistirati da Srbija samo kao cjelovita država sa Kosovom može postati član EU", prenose Koštuničinu izjavu srbijanski mediji.

Vlada Republike Srbije uspostavljena je 15. svibnja 2007. godine kada je Koštunica po drugi put izabran za premijera. Tu je dužnost obavljao i u Vladi iz 2004. godine.

Polarizirana politička scena u Srbiji

Sve stranke u Srbiji imaju jedinstven stav o Europskoj uniji - sve hoće u zajednicu europskih država, no razlikuju se u mišljenjima može li se to dogoditi s Kosovom ili bez njega.

Koštunica je danas naglasio kako Demokratska stranka Srbije, Vlada Srbije i stranke koje se zalažu za očuvanje cjelovitosti Srbije nisu ni u jednom trenutku promijenile svoju politiku. One su, kako je rekao, samo zahtijevale da načelo koje vrijedi za svaku zemlju vrijedi i za Srbiju.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika