09.03.2008. / 10:44

Autor: Igor Ćutuk

BRANITELJI

Zaustavljena objava Registra branitelja?

Braniteljske udruge odnedavno se žestoko protive objavi Registra branitelja, no što je uzrok radikalnoj promjeni stava u procesu koji su sami donedavno podržavali zasad nije poznato

Objavljivanje Registra branitelja u kojem se nalaze imena gotovo pola milijuna ljudi dovedeno je u pitanje nakon što su braniteljske udruge promijenile stav oko inicijative kojom su donedavno i sami tražili da javnost dobije na uvid taj dokument.

Čelnici braniteljskih udruga na sutrašnjoj bi konferenciji za novinare, na kojoj se očekuje i potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor, trebali i službeno potvrditi da odustaju od objave Registra branitelja, piše današnji Večernji list, pozivajući se na izvore iz HVIDRA-e.

Protiv objave Registra branitelja navodno se izjasnilo već desetak najvećih udruga iz Domovinskog rata, no zasad nije poznato što je branitelje nagnalo da promijene mišljenje.

Predsjednik Glavnog odbora HVIDRA-e Josip Periša u Večernjaku iznosi već poznate braniteljske parole da je to atak na privatnost i da zakoni ne dopuštaju objavu takvih podataka.

"Koja je vojska na svijetu objavila popis ratnika? Ako će se objaviti popis branitelja, neka se onda objave i popisi sudionika Narodnooslobodilačkog rata i imena udbaša. Nakon svega toga može se objaviti i popis branitelja", kaže Periša.

Slično razmišlja i glavni tajnik Zajednice udruge branitelja liječenih od PTSP-a Tihomir Treščec koji traži da se objave i popisi pedofila, narkomana i onih koji su se obogatili u privatizaciji.

Braniteljske udruge iznenada promijenile stav

Braniteljske udruge koje bi sutra trebale otvoreno ustati protiv objave Registra branitelja prije nekoliko tjedana pozdravile su antikorupcijske akcije Dijagnoza 1 i 2. Podržale su i sve napore koje, kako su istaknuli, za dobrobit branitelja ulaže Jadranka Kosor. Potpredsjednica Vlade dosad je isticala kako se zalaže za objavu Registra, ali da je u tome sprječavaju zakoni.

Registar branitelja sastoji se od općeg dijela u kojem su navedeni podaci o ratnicima i tzv. vojnog dijela, u kojem se navode ratni putovi. Večernji list ističe kako nikad nitko i nije tražio objavu ratnih putova jer su oni vojna tajna, nego samo objavu općega dijela iz kojega bi bilo vidljivo tko je među braniteljima status zaslužio u rovu, a tko u toplim uredima daleko od ratnih operacija.

Vezane vijesti

Registar branitelja do ulaska u EU

Registar branitelja do ulaska u EU

Registar branitelja trebao biti biti objavljen najkasnije do ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013., kazao je danas ministar branitelja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika