09.03.2008. / 10:59

Autor: Igor Ćutuk

BEOGRAD

Tadić najavio izvanredne izbore u Srbiji

Srbijanski predsjednik Boris Tadić ne slaže se s ocjenama premijera Vojislava Koštunice da je do krize vlasti došlo zbog Kosova, no unatoč tome raspisat će izvanredne izbore čim za to dobije prijedlog Vlade Srbije

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je da će raspisati izvanredne parlamentarne izbore u skladu sa svojim ovlastima čim za to dobije prijedlog Vlade Srbije, no odbio je navode da je do krize vlasti došlo zbog nepostojanja političkoga suglasja oko Kosova.

Boris Tadić u izjavi za novinare naveo je da uvažava stav srbijanskoga premijera Vojislava Koštunice da više nije u mogućnosti voditi Vladu Srbije, ali ističe kako se ne slaže s njegovom ocjenom da Vlada nema jedinstvenu državnu politiku o tome da je Kosovo u sastavu Srbije.

"Naravno da su Kosovo i Metohija sastavni dio naše zemlje i ustavna je obveza parlamenta, Vlade i predsjednika Republike da brane teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. Smatram da se radi o tome da Vlada Srbije nema jedinstven stav oko europske i ekonomske perspektive Srbije i njenih građana", ističe se u Tadićevoj izjavi.

Srbijanski je predsjednik dodao kako očekuje da ministri do novih izbora 11. svibnja rade svoj posao na dobrobit građana Srbije i daju doprinos poboljšanju gospodarske situacije u zemlji.

"Građani Srbije zaslužuju bolji život i ekonomsku perspektivu koja je jedino moguća u Europskoj uniji, a uvjeren sam da ćemo Kosovo od neovisnosti najbolje braniti upravo članstvom u toj organizaciji", poručio je srbijanski predsjednik.

Koštunica: Vlada je pala je zbog nesuglasja oko Kosova

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica na jučerašnjoj je izvanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu izjavio da Vlada Srbije više ne funkcionira zbog nejedinstva u odnosu na pitanje Kosova u sastavu Srbije te da će nakon izvanredne sjednice Vlade sutra, 10. ožujka, uputiti obrazloženi prijedlog predsjedniku Srbije Borisu Tadiću da raspusti Skupštinu Srbije i raspiše izvanredne parlamentarne izbore za 11. svibnja.

Koštuničinu su odluku pozdravile sve parlamentarne stranke osim oporbene Socijalističke partije Srbije, ocjenjujući da su izbori najbolji izlaz iz trenutačne krize. Mediji izvješćuju kako je gotovo izvjesno da će na izvanrednoj sjednici Vlade Srbije najavljenoj za sutra biti prihvaćen obrazloženi prijedlog za raspuštanje Skupštine Srbije i raspisivanje izbora 11. svibnja, kada se održavaju već ranije raspisani lokalni i pokrajinski izbori u Srbiji.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika