Objavljeno u Nacionalu br. 643, 2008-03-10

Autor: Jana Haluza

GALERIJA

Operni uspjeh HNK Zagreb

'TRIPTIH' Giacoma Puccinija u HNK Zagreb'TRIPTIH' Giacoma Puccinija u HNK Zagreb Francuz Arnaud Bernard stigao je u Zagreb na poziv opernog ravnatelja Branka Mihanovića i intendantice zagrebačkog HNK Ane Lederer i ondje postavio tri operne varijacije na temu smrti - Plašt, Sestra Angelica i Gianni Schicchi Giacoma Puccinija. Filmsku režiju netipičnu za operu u Hrvatskoj, s mnoštvom uigranih pokreta, gesti i scenskih vratolomija, pozitivno je popratila i publika i kritika druge ovosezonske operne premijere HNK u Zagrebu. Detaljizirani pristup nekadašnjeg violinista, koji kao redatelj s orkestralnim iskustvom poznaje i poštuje svaku pojedinost partiture, glumački je animirao svakog člana opernog ansambla. Bernard je razjasnio nejasnoće vezane uz mračne i tragične dijelove trilogije (Plašt i Angelica) i dodatno razigrao burlesku (Schicchi), a u tome su mu pomogle njegove stalne suradnice - francuska scenografkinja Emmanuelle Favre i talijanska kostimografkinja Carla Ricotti. Ali vizualni identitet predstave samo podcrtava glazbenu snagu koju je u pravoj maniri puccinijanske operne fraze i bogatog simfonijskog kolorizma iz ansambla uspio izvući dirigent Ivo Lipanović.
U drugoj podjeli Plašta istakla se sopranistica Adela Golac-Rilović (Giorgietta), a u premijernim podjelama drugih dviju jednočinki sjajan bugarski trojac, sopranistica Gabriela Georgieva (Sestra Angelica), mezzosopranistica Zlatomira Nikolova (Angelicina teta kneginja) i bariton Kiril Manolov (Gianni Schicchi). Najliričnije trenutke u urnebesnoj završnici osigurali su mladi tenor Domagoj Dorotić (Rinuccio) i vrhunska mlada sopranistica Lana Kos (Lauretta) trenutačno na stalnom angažmanu u Bavarskoj državnoj operi u Münchenu.

Vezane vijesti

Ravnatelj Baleta riječkog HNK dobio otkaz

Ravnatelj Baleta riječkog HNK dobio otkaz

Ravnatelju Baleta riječkog HNK Ivana pl. Zajca Staši Zurovcu 20. travnja otkazan je ugovor o radu zbog nepridržavanja obveza iz radnog odnosa,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika