Objavljeno u Nacionalu br. 643, 2008-03-10

Autor: Robert Bajruši

PRVA KRIZA VLADE

Friščićev fanatizam odveo HSS u potpunu izolaciju

Upornim ustrajavanjem na provedbi ZERP-a HSS je izazvao krizu Vlade, ali i vidljive podjele unutar vladajuće koalicije nakon samo dva mjeseca mandata

GLAVNI GUBITNIK Josip Friščić ušavši u vlast nije nimalo promijenio autistična stajališta iz predizborne kampanje;GLAVNI GUBITNIK Josip Friščić ušavši u vlast nije nimalo promijenio autistična stajališta iz predizborne kampanje;Josip Friščić i vodstvo HSS-a upornim ustrajavanjem na provedbi Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa izazvali su prvu stvarnu krizu, ali i vidljive podjele unutar vladajuće koalicije. Više članova Vlade potvrdilo je za Nacional kako će HDZ prihvatiti odustajanje od ZERP-a, u tome ga planira podržati i Đurđa Adlešič, a HSS će i dalje braniti ekološko-ribolovni pojas. “Više nisam siguran da će ova vlada izdržati čitav mandat, kad je nakon dva mjeseca postojanja upala u ovako duboku krizu, a svi znamo koliki su HSS-ovi apetiti u brojnim pitanjima”, ispričao je u ponedjeljak ujutro jedan od ministara uz inzistiranje na anonimnosti.

“Strah me i pomisliti na posljedice koje bi izazvalo ustrajavanje na ZERP-u. Naše cjelokupno gospodarstvo se oslanja na Europsku Uniju i svaki prekid pregovora izazvao bi strašne tržišne i socijalne turbulencije. Zato ćemo odbaciti ribolovno-ekološki pojas, a onda krenuti u saniranje štete jer znamo da će ova promjena stvoriti sliku o niskoj vjerodostojnosti HDZ-ove politike”, rekao je član Vladina kabineta.

Tako je ZERP ponovo postao unutarnjopolitičko pitanje, kao što je to bio i u trenutku proglašenja u jesen 2003. I onda je ideju proširenja hrvatskog nadzora na Jadranu inicirao HSS i tako izazvao krizu vlade Ivice Račana, baš kao što sada stvara probleme Sanaderu. Pritom ni u kojem slučaju nije moguće amnestirati aktualnog premijera koji je cijelo vrijeme znao kako će zbog ZERP-a doći do blokade pregovora s Europskom unijom, a ipak je ustrajavao na toj temi, umjesto da je odbaci zbog štetnih posljedica i stopiranje hrvatskog ulaska u euroatlantske integracije. Prije nekoliko mjeseci, tijekom sastanka s jednim iznimno bliskim Sanaderovim suradnikom, otvorila se rasprava o ZERP-u.




Njegovo objašnjenje zvučalo je nevjerojatno: “Naravno da nam je, baš kao i vama, još prije godinu dana sve bilo jasno. Znali smo kako će nas snažno pritiskati zbog tog pitanja, ali izbori su bili pred vratima i protivnici su mogli iskoristiti našu promjenu stajališta.” Gotovo identično rezoniraju i članovi vrha Socijaldemokratske partije, koji su još sredinom siječnja tvrdili kako Hrvatska može provoditi ZERP bez težih posljedica, unatoč upozorenjima koja su dobili prilikom posjeta Bruxellesu. Jedini koji su bili doista uvjereni kako je ZERP suvereno pravo, a da će Slovenci morati popustiti pred snagom hrvatskih argumenata, bili su dužnosnici Hrvatske seljačke stranke. Oni su, i inače, svojevrsni politički fanatici, koji čak i u HSS-ovi PARTNERI iz predizborne koalicije HSS-HSLS očito su lojalniji premijeruHSS-ovi PARTNERI iz predizborne koalicije HSS-HSLS očito su lojalniji premijeruneformalnim razgovorima sugovornika žele uvjeriti da će Hrvatska u pregovorima uspjeti izvući povlastice kakve su dobili Poljaci ili da je GMO hrana, po svemu sudeći, smrtonosna. Da nisu dio vladajuće koalicije, HSS-ovi stavovi bi djelovali poput svojevrsnog političkog folklora, međutim, kao dio izvršne vlasti doveli su Hrvatsku u opasnost odgode pregovora s EU. Nakon prošlotjednog susreta s Ollijem Rehnom u Zagrebu Sanader je odlučio povući jedini mogući potez i odbaciti Friščićev ultimatum.

Realno gledano, takav potez je bio očekivan još od trenutka sklapanja vladajućeg pakta HDZ-HSS-HSLS, a Ivi Sanaderu u prilog ide nekoliko činjenica. Uspio je pridobiti HSLS u kojem ionako postoji snažno nezadovoljstvo držanjem za HSS. Većina liberala smatra kako teme poput ZERP-a ili zabrane prodaje poljoprivrednog zemljišta stvaraju o njima sliku euroskeptične stranke, što moraju izbjeći po svaku cijenu. Zato su Đurđa Adlešič i Ivan Čehok diskretno dali do znanja kako više nisu spremni beskompromisno podržavati zahtjeve svojih nedavnih koalicijskih partnera. To znači da je Friščić doveo HSS u potpunu izolaciju, a istovremeno inzistiranjem na tzv. zaštiti nacionalnih interesa nimalo nije povećao rejting svoje stranke.

S druge strane, Sanader se još jednom potvrdio kao mnogo bolji taktičar. Iako je donedavno tvrdio da neće biti popuštanja oko ZERP-a, sada on vodi proeuropsku politiku i čini se kako će HDZ izvući Hrvatsku iz najnovije krize. Opoziciji nije ostavljen prevelik manevarski prostor, jer osim podsjećanja na izjave hadezeovaca više ništa ne mogu napraviti. Vodeće stranke lijevog centra SDP, HNS i IDS jednostavno ne mogu dopustiti blamažu i iz inata glasovati za zadržavanje ZERP-a, a budu li se previše bunile, aktualna vlast ih uvijek može podsjetiti da je pojas uvela vlada Ivice Račana.

Tako glavni gubitnik ispada Josip Friščić koji ulaskom u vlast nije nimalo promijenio autistična stajališta koja je zagovarao u kampanji. U utorak ga čeka sjednica Predsjedništva HSS-a na kojoj, de facto, mora birati između dviju teških odluka, kojeĐURĐA ADLEŠIČ podržat će odustajanje od ZERP-aĐURĐA ADLEŠIČ podržat će odustajanje od ZERP-a će uvelike oslabiti njegovu predsjedničku poziciju. Odustane li od ZERP-a, suočit će se sa sve brojnijim kritičarima koji ga optužuju kako prilikom ulaska HSS-a u Vladu nije uspio iskamčiti dovoljno povlastica. Već je odbijanjem ulaska u Vladu iznenadio suradnike, revolt je izazvala i odluka o imenovanju Damira Bajsa za ministra turizma, ove godine za selo ipak neće biti izdvojeno najavljenih 6 milijardi kuna, a sada se vidi da ni od ZERP-a neće biti ništa. Maksimalističke najave i obećanja koja je davao prije stotinjak dana postali su golem problem za Josipa Friščića. S druge strane, nikomu u HSS-u ne pada na pamet biti do kraja principijelan i napustiti Sanaderovu vladu. To ionako ne bi postiglo nikakav efekt jer izbori su za tri i pol godine, a u tom slučaju otvorila bi se mogućnost ulaska HNS-a u Vladu. Osim toga, HSS je već instalirao priličan broj svojih dužnosnika na važne položaje u ministarstvima i javnim poduzećima i dio bi ih nedvojbeno otkazao poslušnost, kad bi morali birati između odlično plaćenih sinekura i principijelne podrške zabrani ribarenja u okolici Palagruže.

Stoga će HSS-ovi zastupnici ostati suzdržani ili glasovati protiv izmjena ZERP-a, ali neće napustiti vladajuću većinu. Tako će se okončati jedna priča koja je već izazvala višemjesečni zastoj ulaska Hrvatske u EU i brojne negativne reperkusije, ali zbog euroskeptične politike koju zagovara HSS predstojećih mjeseci mogu se očekivati nove krize Sanaderove vlade.

HSLS ostaje uz Sanadera

Prema pouzdanim informacijama iz Vlade, premijer Sanader prihvatit će odustajanje od ZERP-a a u tome ga planira će podržati šefica HSLS-a i potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič.

Vezane vijesti

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Vođa Kukuriku koalicije, Zoran Milanović, sudjeluje u Facebook chatu putem kojeg odgovara na pitanja građana, koje su mu postavljali tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika