30.09.2003. / 00:00

Autor: Vladimir Huzjak

VELIKA BRITANIJA

LONDON: UKIDANJE TRANZITNIH VIZA ZA HRVATSKE

GRAĐANE

Velika Britanija će za hrvatske državljane, u roku desetak dana, ukinuti tranzitne vize a dvije zemlje će na stručnoj razini napraviti pregled viznog sustava, rekao je u utorak u Bournemouthu premijer Ivica Račan. “Ovo je dobar put ka relativno brzom ukidanju viza za hrvatske državljane”, zaključio je Račan. U razgovoru hrvatska strana je inzistirala na činjenici da više ne postoje razlozi zbog kojih je Britanija prije četiri godine uvela vize za hrvatske državljane. Naime, London je uveo vize zbog velikog broja osoba s hrvatskim putovnicama koje su u Britaniji tražile politički azil. Nakon uvođenja viza broj osoba s hrvatskim putovnicama koje su tražile politički azil pao je s 2000 na 40 godišnje. Tijekom utorka, Račan će se sastati s britanskim ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom, ministrom obrane Geoffrey Hoonom, te na kraju sa svojim domaćinom, britanskim premijerom Tonyem Blairom.
Postavlja se pitanje na koji će način Račan uvjeriti premijera Blaira, s obzirom na slučaj generala Gotovine, da Hrvatska maksimalno surađuje s Hagom?. Ako britanska strana uvidu dobru volju i spremnost na suradnju sa haškim sudom proces potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Velike Britanije i Hrvatske biti će ubrzo proveden u djelo. Hrvatski premijer sinoć je kratko odgovorio da Hrvatska ne može uhititi nekoga tko nije u Hrvatskoj rekavši “Možda će naša vlast pretrpjeti kritiku ili kaznu, pa ćemo se suočiti s vlašću koja neće imati demokratski stav da treba izvršiti čin pravde”. Premijer Račan, koji je prošlog tjedna najavio održavanje parlamentarnih izbora krajem studenoga, ocijenio je pritom da bi promjena vlasti mogla zaustaviti demokratske procese u regiji.

Vezane vijesti

Britanski premijer zaboravio kćer u pubu

Britanski premijer zaboravio kćer u pubu

Britanski premijer David Cameron zaboravio je svoju stariju kćer od osam godina u pubu gdje je ručao s obitelji, priznao je Downing Street u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika