14.03.2008. / 15:52

Autor: Igor Ćutuk

PREOBRAZBA

Hajduku suglasnost države za preoblikovanje u d.d.

Splitski klub dobio je suglasnost države za preoblikovanje u sportsko dioničko društvo u kojem, prema Zakonu o sportu, dioničari neće moći biti poznati sportski menadžeri poput Mamića i Štimca

Povjerenstvo za praćenje zakonodavstva u sportu na današnjem je sastanku u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa jednoglasno donijelo odluku o davanju suglasnosti za preoblikovanje nogometnog kluba Hajduk u sportsko dioničko društvo jer su, prema riječima predsjednika tog tijela Siniše Petrovića, ostvareni svi uvjeti u skladu sa Zakonom o sportu.

Petrović je najavio kako je prvi korak izrada elaborata o preoblikovanju, koji između ostaloga obuhvaća i već provedenu reviziju cjelokupnog poslovanja u prethodnom razdoblju.

Uz elaborat će biti izrađena i projekcija rada Hajduka, pri čemu će jasno biti uređeno tko su potencijalni dioničari, kakav je njihov interes i na koji način osigurati nesmetano poslovanje kluba u budućnosti.

Petrović je rekao da će Povjerenstvo i Ministarstvo pružiti pomoć Hajduku, kao i bilo kojem klubu koji bi se našao u takvoj situaciji.

Mamić i Štimac neće moći biti dioničari?

Slobodna Dalmacija u današnjem osvrtu na novi ustrojstveni oblik splitskog nogometnog kluba ističe kako, prema Zakonu o sportu, sportsko dioničko društvo može nastati osnivanjem novog društva te obveznim ili dragovoljnim preoblikovanjem sportskih klubova, ali da jedna osoba ne može imati dionice u više SDD-ova istoga sporta u iznosu višem od jedan posto temeljnoga kapitala. Ta se odredba, međutim, ne odnosi na državu i lokalne vlasti.

Splitski dnevnik tvrdi i da sportski menadžeri ubuduće neće moći biti dioničari Hajduka. Jedna od važnih odrednica propisuje, naime, da udjele u SDD-u izravno ili neizravno ne mogu imati osobe čiji poslovi i djelatnosti mogu neposredno utjecati na sustav natjecanja, a osobito sportaši, suci, menadžeri u sportu i osobe koje su članovi pravnih osoba koje obavljaju djelatnost organiziranja sportskih kladionica.

Prema toj odrednici, dioničari Hajduka ne bi mogli biti Igor Štimac ili Zdravko Mamić jer osim menadžerskog posla obavljaju i odgovorne dužnosti u vrhu hrvatskoga nogometnog sustava, zaključuje Slobodna Dalmacija.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika