14.03.2008. / 17:09

Autor: Igor Ćutuk

ZAGREB

Mesić: Bit će teško obuzdati inflaciju

Predsjednik Stjepan Mesić već godinama upozorava na opasnost stalnog rasta javnog duga te ističe da je rezultat takvih kretanja sve lošije stanje hrvatskoga gospodarstva

Neprekidni rast vanjskog duga znatno smanjuje mogućnost obuzdavanja inflacije i sprječavanja njezina daljnjeg rasta, upozorio je na današnjem znanstvenom skupu o inozemnom dugu Hrvatske predsjednik Stjepan Mesić.

Naglašavajući da već godinama upozorava na opasnost stalnog rasta javnog duga, Mesić ističe da je rezultat takvih kretanja i rekordan deficit u trgovini s inozemstvom te činjenica da je u siječnju pokrivenost uvoza izvozom pala na svega 43,8 posto.

Posebnu kritiku uputio je na račun banaka koje se, kako je rekao, mnogo lakše odlučuju na financiranje uvoznih poslova nego onih proizvodnih i izvoznih koji su u ovom trenutku nužni Hrvatskoj.

Dodao je da visoke stope ekonomskog rasta, smanjenje deficita platne bilance i inozemne zaduženosti nisu mogući bez unaprjeđivanja međunarodne konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i bržeg rasta izvoza od uvoza.

S tim u vezi smatra kako snažan tečaj kune izaziva veliku zabrinutost u određenim sektorima gospodarstva, posebice u industriji i među izvoznicima.

"Želio bih vjerovati da će Hrvatska narodna banka biti u stanju rješavati teškoće s kojima se ove godine suočava hrvatsko gospodarstvo, posebice izvoznici roba i usluga", rekao je Mesić.

Istaknuo je i potrebu usklađenog djelovanja fiskalne i monetarne politike kako bi se zaustavila negativna zaduživačka i inflatorna kretanja. Pritom nam, kako je rekao, sam ulazak u Europsku uniju neće riješiti nijedan problem, nego nam to može dati veće mogućnosti za razvoj.

Vezane vijesti

'Očekivali smo rast inflacije'

'Očekivali smo rast inflacije'

Premijer Zoran Milanović na novinarski upit o 'crnim brojkama' Državnog zavoda za statistiku i podatku od 3,9 posto inflacije, što je najviše u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika