14.03.2008. / 19:50

Autor: Igor Ćutuk

MAKEDONIJA

Vlada u Skoplju u krizi zbog spora s Albancima

Dosad najdublja kriza makedonske vlade nastupila je nakon što je iz nje izišla Demokratska partija Albanaca zbog spora oko manjinskih prava

Makedonska vlada premijera Nikole Gruevskog u našla se u središtu najveće krize u svojem mandatu nakon što je iz nje izišla najveća stranka makedonskih Albanaca zbog spora oko manjinskih prava.

Demokratska partija Albanaca potvrdila je odluku o napuštanju makedonske koalicijske vlade u interesu očuvanja integriteta i suvereniteta Makedonije na njezinu putu k euroatlantskim integracijama.

U stranci ističu kako je zahtjeve koje postavljaju prihvatila i međunarodna zajednica kao jedan od uvjeta koje Makedonija mora ispuniti za dobivanje poziva za ulazak u NATO.

U izvješću o stanju u Makedoniji, HRT ističe kako zasad nije jasno hoće li makedonski premijer Nikola Gruevski tražiti nove partnere ili će voditi manjinsku vladu do samita NATO-a početkom travnja u Bukureštu na kojem će se odlučiti o mogućem pozivu Makedoniji za članstvo u tom savezu.

U Bruxellesu s pozornošću prate stanje u Makedoniji te poručuju kako se od Makedonije očekuje da ostane usredotočena na proces reformi potrebnih za približavanje Europskoj uniji.

"Vjerujemo da je ovo trenutak u kojem bi sve stranke trebale u drugi plan staviti svoje stranačke interese te raditi u duhu konsenzusa i kontinuiranog dijaloga kako bi osigurale uspjeh u procesu reformi", izjavila je večeras glasnogovornica povjerenika Europske komisije za proširenje Kristina Nagy.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika