16.03.2008. / 15:12

Autor: Igor Ćutuk

OSJEČKA KRIZA

Đapić ide u oporbu ako ne bude gradonačelnik

Šef pravaša u emisiji Nedjeljom u dva HTV-a pozvao je SDP na razgovore o formiranju vlasti, a ne nađe li partnere koji bi mu priznali pravo na gradonačelničko mjesto spreman je otići u oporbu

Predsjednik HSP-a Anto Đapić spreman je otići u oporbu ako ne uspije sastaviti gradsku vlast u Osijeku u kojoj će koalicijski partneri pristati da mjesto gradonačelnika pripadne HSP-u.

U današnjoj emisiji Nedjeljom u dva HTV-a Đapić je izjavio kako i dalje računa na razgovore sa SDP-om. SDP bi tako mogao imati ključnu ulogu u uspostavi nove gradske vlasti u gradu na Dravi, posebno nakon što su jučerašnji razgovori šefa pravaša HSP-a Ante Đapića i čelnog čovjeka osječkog HDZ-a Dragana Kovačevića završili bez dogovora o koaliciji.

Razlog izostanka odgovora iz HDZ-a na ponudu koju im je HSP predao još početkom tjedna nalazi se u činjenici što se pravaši kao relativni pobjednici izbora nisu spremni odreći mjesta gradonačelnika, a Đapić, kako je ponovio, od toga ni ubuduće neće odstupiti.

"Kod nas ne može biti pogodbe s bilo kojom strankom o tome da HSP ne daje gradonačelnika. Ako je to bilo komu sporno bolje nam je ostati u opoziciji, jer bi to, s obzirom na rezultat, bila prijevara građana'', objasnio je Đapić.

Predsjednik HSP-a gostujući na HTV-u danas je potvrdio i kako se oko sastavljanja nove gradske vlasti odlučio okrenuti SDP-u.

Šeficu osječkog SDP-a Biljanu Borzan još je jednom pozvao na razgovore i suradnju, unatoč tome što je ona uoči Đapićeva gostovanja na HTV-u izjavila da će pričekati da HSP kao pobjednik izbora pokuša formirati vlast među strankama desnice.

U slučaju da HSP i SDP dogovore koaliciju, potporu bi im mogli dati umirovljenici te narodnjaci, a bude li trebalo i HDSSB-ov koalicijski partner HSS.

Takav obrat zasad još nije izvjestan jer postoji i druga opcija koja se najavljuje iz Glavaševa i HDZ-ova tabora, a to je stvaranje tzv. antiđapićevske koalicije. U političkim krugovima ponovno se, naime, spominje mogućnost obnove partnerstva Ive Sanadera i Branimira Glavaša koje je prekinuto kada je Glavaš prije nekoliko godina izišao iz HDZ-a.

Nakon što je osnovao vlastitu stranku protiv Glavaša je pokrenut sudski postupak zbog sumnje da je počinio ratne zločine nad civilima u Osijeku 1991. godine.

Vezane vijesti

Đapić se povlači iz HSP-a

Đapić se povlači iz HSP-a

Anto Đapić povlači se iz stranačkog političkog života Hrvatske stranke prava. Tako je objavio u priopćenju odaslanom medijima, a u kojem je naveo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika