16.03.2008. / 11:06

Autor: Igor Ćutuk

KRVOPROLIĆE NA TIBETU

Kineska vojska na ulicama Lhase, vlasti objavile rat

Kineska vojska izišla je jutros na ulice Lhase kako bi spriječila nove nemire, a komunističke su vlasti putem lokalnih medija objavile narodni rat organizatorima nereda

Kineske vlasti objavile su narodni rat organizatorima nereda u Lhasi koje službeni Peking optužuje da su separatisti u službi Dalaj-lame.

Do objave rata došlo je nakon što je Dalaj-lamina vlada u progonstvu iz Indije poslala priopćenje u kojem tvrde da je broj poginulih u jučerašnjim sukobima tibetanskih pobunjenika i kineskih vlasti porastao na osamdesetak.

Mjesni čelnici Lhase, prema pisanju Tibetanskoga dnevnika, održali su kriznu sjednicu kojom je predsjedao regionalni tajnik Komunističke stranke Zhang Qingli.

"Na sjednici je istaknuto da treba povesti narodni rati protiv podjele i za zaštitu stabilnosti", piše taj dnevni list te ocjenjuje da treba odlučno uzvratiti i obračunati se s neprijateljskim snagama.

Stotine kineskih vojnika i policajaca istodobno od jutros patrolira ulicama tibetanske prijestolnice, osiguravajući provedbu policijskog sata.

Jedna kineska televizija izvijestila je da je približno 200 vojnih vozila jutros ušlo u Lhasu, a na snimkama koje je objavila prikazane su uglavnom puste ulice Lhase kojima samo patroliraju oklopna i druga vojna vozila. Iz nezavisnih izvora te od građana i dužnosnika Lhase potvrđeno je da je stanovnicima naređeno da se ne kreću ulicama.

Još nisu utvrđene točne okolnosti u kojima je u petak u Lhasi došlo do nereda u kojima je prema službenim podacima najmanje desetero ljudi izgubilo život.

Kineska agencija Xinhua izvijestila kako je u jučerašnjim neredima spaljeno najmanje deset civila.

Tibetanska vlada Dalaj-lame u progonstvu u Indiji priopćila je, međutim, kako su kineske vlasti u jučerašnjim sukobima s tibetanskim prosvjednicima koje su predvodili budistički svećenici ubile najmanje trideset Tibetanaca, a možda čak i stotinu.

Za te podatke nije moguće dobiti potvrdu iz neovisnih izvora jer je Kina inozemnim medijima jučer ograničila pristup Tibetu.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika