18.03.2008. / 19:21

Autor: Katarina Zorić

ANKETA

Obama, Clinton i McCain u mrtvoj trci

Prema ispitivanju, ako bi Obama dobio predsjedničku nominaciju, na izborima bi osvojio 47 posto glasova, prema 46 posto za senatora iz Arizone, McCaina.U slučaju da senatorica Clinton dobije nominaciju, anketa pokazuje da bi ona dobila 49 posto glasova, a McCain 47 posto

Demokrati Barack Obama i Hillary Clinton bili bi statistički izjednačeni u ogledu s republikancem Johnom McCainom na predsjedničkim izborima u studenome, pokazali su rezultati ispitivanja birača CNN/Opinion Research Corp.

Prema ispitivanju, ako bi Obama dobio predsjedničku nominaciju, na izborima bi osvojio 47 posto glasova, prema 46 posto za senatora iz Arizone, McCaina.U slučaju da senatorica Clinton dobije nominaciju, anketa pokazuje da bi ona dobila 49 posto glasova, a McCain 47 posto.

Oba rezultata su unutar margine greške provedenog ispitivanja od tri posto i u obje kombinacije sugeriraju mrtvu trku za Bijelu kuću.

Direktor CNN-ova odjela za ispitivanje javnog mnijenja Keating Holland ističe da dvoje kandidata za demokratsku nominaciju ima potporu različitih skupina birača u zamišljenom ogledu s McCaineom na predsjedničkim izborima 4. studenoga. "Clinton, kako se čini, ima veću potporu među starijim biračima, ženama i onima koji se opisuju kao demokrati protiv McCaina, dok su podaci za Obamu nešto bolji među mlađim biračima i onima koji se deklariraju kao neovisni i republikanci", rekao je Holland.

Anketa je također pokazala da sva tri predsjednička kandidata dobivaju visoke ocjene na pitanju gospodarstva, dvije trećine ispitanih smatra da bi McCain bio uspješan u borbi protiv terorizma, dok nešto manji postotak, ali još uvijek većina, misli to isto za senatore Obamu i Clinton. Obratan je odnos kod pitanja reforme zdravstvene skrbi u SAD-u gdje dvije trećine birača daje prednost Obami i Clinton na tom području, dok 57 posto smatra da bi i McCain dobro vodio i taj sektor.

Na pitanju imigracije, sva tri kandidata dobivaju podjednake ocjene, jedino Hillary Clinton nešto niže.

Središnje pitanje predizborne kampanje za američke birače je gospodarstvo s obzirom na to da tri četvrtine Amerikanaca smatra kako je zemlja već u recesiji.Za gotovo 20 posto birača, prvi prioritet izbora je zdravstvena skrb, a za 10 posto terorizam.


Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika