21.03.2008. / 09:12

Autor: Igor Ćutuk

HYPO BANKA

Zašto je DAB Polančecu dao krive procjene?

Na Markovu trgu sve se glasnije spominje preispitivanje odgovornosti DAB-a koji je usred pregovora s Hypo bankom potpredsjednika Vlade Damira Polančeca naveo na odustajanje od nagodbe

Republika Hrvatska izgubila je potkraj prošle godine arbitražni spor s Hypo Alpe Adria bankom u Londonu te će zbog predaje netočnih poslovnih izvješća pri prodaji Slavonske banke 1998. godine toj bankarskoj grupaciji morati platiti odštetu od 40 milijuna eura.

Potvrdio je to potpredsjednik Vlade Damir Polančec, koji se nada da će država spor ipak uspjeti riješiti nagodbom.

"U kontaktu smo s Hypo bankom i tražimo načine mirnog rješenja i završetka postupka u obje arbitraže. Taj proces traje, pregovori su u konstruktivnoj atmosferi i nadam se da ćemo priču završiti nagodbom", rekao je Polančec. Nije pritom želio otkriti koje bi to bile eventualne pregovaračke pozicije države u nastavku procesa.

U Vladinim se krugovima istodobno sve glasnije najavljuje smjena vodstva Državne agencije za sanaciju banaka na čelu s Vinkom Radićem koji se oslanjao na mišljenje pravnih savjetnika koji su tvrdili da Hrvatska spor s Austrijancima neće izgubiti.

Hrvatska je, naime, spor s Hypo bankom najprije pokušala riješiti dogovorom, ali je sama od njega odustala nakon što je DAB Polančecu usred pregovora, bez da je on to tražio, dostavio analizu domaćih revizora i pravnih savjetnika koji su ga uvjeravali da spor ne može izgubiti.

Austrijancima je povod za podizanje tužbe bilo financijsko izvješće vodstva Slavonske banke koja je 1998. nakon sanacije prodana EBRD-u i Hypo banci. Zbog netočne bilance koju je potvrdila i Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka Hypo banka je prema procjenama pretrpjela tridesetak milijuna eura gubitka.

Iako su u Hypo banci, ubrzo nakon što su shvatili da su im podmetnuti lažni podaci o financijskom stanju Slavonske banke, inzistirali na pregovorima, tadašnji predsjednik DAB-a Marinko Filipović odbio je sjesti za pregovarački stol. Hypo banka zato je pokrenula arbitražni spor u Londonu, na što su po kupoprodajnom ugovoru imala pravo.

Financijski stručnjaci tvrde kako novi vlasnik Hypo banke, njemačka BLB banka, nije sklona nagodbama te da Hrvatskoj prema sadašnjem raspoloženju druge strane prijeti naplata 40 milijuna eura. No u Vladi očekuju da će se njemačka banka, koja je u Hrvatskoj poznata po skandalu oko Riječke banke i izlasku iz valsništva nakon izbijanja afere s pronevjerom 100 milijuna dolara od starne tadašnjeg dilera dilera Nodila, predomisliti i pristati na nagodbu s državom u slučaju Hypo banke.

Vezane vijesti

Hypo Alpe-Adria-Bank prodaje svoje podružnice na Balkanu

Hypo Alpe-Adria-Bank prodaje svoje podružnice na Balkanu

Hypo Alpe-Adria-Bank International prodaje svoje banke na području bivše Jugoslavije i za taj je posao unajmila Deutsche Bank, javlja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika