21.03.2008. / 11:35

Autor: Igor Ćutuk

ZAGREB-MACELJ

Strabag traži 80 milijuna eura za dovršetak autoceste

Austrijski Strabag Vladi je ponudio rekordnu cijenu od 80 milijuna eura za dovršetak autoceste Zagreb - Macelj što je gotovo 21 milijun eura po kilometru

Austrijski Strabag od Vlade traži čak 80 milijuna eura za dovršetak gradnje autoceste Zagreb - Macelj te produženje koncesijskog ugovora sa sadašnjih 28 na 33 godine, piše današnji Business.hr.

List navodi da je u Vladi i resornim ministarstvima u tijeku razmatranje Strabagove ponude, no član Uprave Autoceste Zagreb - Macelj d.o.o. Aleksandar Čaklović ističe kako pisanih prijedloga i troškovnika još uvijek nema.

"Pregovori traju i sve je još u fazi kombinatorike", kaže Čaklović.

Predsjednik Uprave Strabaga Hans Peter Haselsteiner potrebna sredstva planira namaknuti zaduživanjem preko Pyhrn Motorwaya, Strabagove tvrtke kćeri, ali kao glavni izvođač radova računa na dobru zaradu. Navodno je već zatražio i da država za dodatnih pet godina produlji koncesijski ugovor, čime bi se također zaradio nemali novac.

Na autocesti Zagreb - Macelj preostalo je još 3,7 kilometara poluoautoceste, na dionici od Krapine do Maclja, a austrijska ju tvrtka namjerava pretvoriti u puni profil po cijeni od čak 21 milijun eura po kilometru. Prihvati li Vlada Strabagov prijedlog, bit će to dosad najskuplja cijena građevinskih radova po kilometru autoceste u Hrvatskoj.

U tvrtki Autocesta Zagreb - Macelj Strabag ima 51-postotni vlasnički udjel, a Republika Hrvatska preostalih 49 posto.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika