22.03.2008. / 11:04

Autor: Igor Ćutuk

NOVI INCIDENT NA KOSOVU

Srbi napali članove nevladinih udruga u Štrpcu

Nekoliko članova nevladinih organizacija iz Beograda, koji su sinoć napadnuti u mjestu Štrpcu, sumnjaju da iza napada stoje srbijanska slućba državne sigurnosti i dio srbijanske Vlade

Nekoliko članova nevladinih udruga iz Beograda jučer su fizički napadnuti u Štrpcu, 60-ak kilometara južno od Prištine, nastanjenom uglavnom Srbima, javila je beogradska agencija Beta.

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko izjavila je da je nju i još nekoliko predstavnika nevladinih udruga napala skupina građana, gađajući ih kamenjem i jajima. Iza napada, prema njezinim riječima, stoje službe državne sigurnosti i dio srbijanske Vlade.

Prema neslužbenim informacijama lokalnih srpskih medija, incident su izazvali članovi Srpske radikalne stranke nezadovoljni onim što Sonja Biserko radi. No, Zvonko Mihajlović, zastupnik radikala iz Štrpca, kaže da su napad izveli Srbi koji se ne mire s proglašenjem nezavisnosti Kosova.

"Očito je državna sigurnost pratila to što radimo na Kosovu, pa su organizirali spontano okupljanje građana. Kolona građana je krenula za nama, ali ih je međunarodna policija zaustavila", rekla je Biserko.

Prema njezinim rječima, problem je u tome što UNMIK ne nadzire srpske enklave, pa je to prostor u kojem djeluje služba državne sigurnosti po instrukcijama, kako je rekla, jednog dijela srbijanske Vlade.

Predstavnici nevladinog sektora već nekoliko tjedana borave na Kosovu gdje obilaze srpske enklave i promoviraju projekt uspostave dijaloga između Srba i Albanaca na Kosovu.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika