Objavljeno u Nacionalu br. 645, 2008-03-24

Autor: Zrinka Pavlić

BIG SISTER

RTL popušio

Četiri sezone RTL je od nikome zanimljivih luzera stvarao trećerazredne zvijezde. Sada su od trećerazrednih zvijezda stvorili osam nikome zanimljivih luzera. Doduše, i farmeri su jednako bijedne pseudozvijezde sa ŽLJ-liste uzvanika na trećerazredne modne revije kao i najnoviji stanari BB kuće

Zrinka PavlićZrinka Pavlić PRVA ŽRTVA RATA ZA GLEDANOSTCelebrity Big Brother, RTL, ponedjeljak-petak, 20.00

Ako je i postojala sumnja u priče o slaboj gledanosti Celebrity Big Brothera, RTL ju je početkom prošlog tjedna otklonio bogobojaznom objavom da natjecatelje pušta kući tjedan dana prije zato da bi proveli uskrsne blagdane s obitelji. U to su, dakako, povjerovali samo oni gledatelji koji zbog nježne dobi (ili delirium tremensa) još uvijek vjeruju u uskrsnog zeca. Svima ostalima jasno je ko dan - BB je pao kao prva žrtva proljetne bitke za gledanost. Popušili su od „Farme“, popušili su od HTV-ovih raspjevanih zvijezda, a kako je krenulo, vjerojatno bi popušili i od reklame za pesticid na lokalnoj radiostanici u zabitoj općini pod posebnom državnom skrbi. U nevjerojatno slikovitom oživotvorenju američke biznis-poslovice „fail to plan - plan to fail“ svima su pokazali što se događa s televizijskim projektima u kojima se njihovi autori oslanjaju tek na staru slavu emisije i upitnu popularnost natjecatelja, a ne ulože ni minimalan trud u apsolutno ništa povrh toga. Em se nisu pretrgli s reklamiranjem emisije, em su natjecatelje toliko prepustili sebi samima da su si na kraju sami smišljali zadatke (!!!), em su potpuno krivo procijenili prirodu gledateljske opsesije poznatim ličnostima. Naime, kao što znaju čak i čistačice u redakcijama tabloida, javnost se za takozvane selebritije zanima samo onda kada stvaraju afere, skandale ili - u najgorem slučaju - velike uspjehe. Zatvoriš li ih u izolaciju i onemogućiš bilo koji od ta tri momenta, jedino što će sami od sebe stvoriti jest nekoliko smiješnih prizora iz rubrike „i bogati briju dlake na dupetu“. Što je gledateljstvu zanimljivo otprilike dvanaest minuta. Da bi interes potrajao još koju sekundu, trebalo bi uložiti nešto truda u zadatke, stvaranje napetih situacija i eventualnih sukoba, a RTL-ovcima je sve to promaklo. Sa Celebrity BB-om uspjeli su postići upravo suprotno od onoga što rade s običnim izdanjem Big Brothera. Četiri sezone od nikome su zanimljivih luzera stvarali trećerazredne zvijezde. Sada su od trećerazrednih zvijezda stvorili osam nikome zanimljivih luzera. Svaka čast!
Ocjena: nečastan otpust (1)




VRHUNSKO REALITY SMEĆEFarma, NovaTV, ponedjeljak-petak, 20.00

Eto, dakle, Novina aduta koji je navodno gledanošću potukao Celebrity Big Brother. Iako su farmeri jednako bijedne pseudozvijezde sa ŽLJ-liste uzvanika na trećerazredne modne revije kao i najnoviji stanari BB kuće, NovaTV ipak se malo više potrudila oko promocije svoje emisije (čitaj: čim netko pljune na pločnik, iz njega izraste džambo plakat s blatnjavim čizmama i kravom) te proizvela konfliktne situacije o kojima bruje srednjoškolski hodnici i internetski forumi. Prvo im je dobro legao „skandal“ o bjelosvjetskoj nepravdi izbacivanja sarajevskog superstara Deena, od kojeg su obožavateljske frakcije skoro proizvele međudržavni incident i ugrozile provedbu Daytonskog sporazuma. Zatim je ovaj tjedan Aleksandra Grdić ogovarala i brojala zalogaje Stefany Hohnjec slikovitom žestinom pretendentice na titulu kučke iz pakla, a Lupino zbog sukoba između „muškog i ženskog klana“ ispao mizogini psihopat i eto ti belaja! Drugim riječima, zasad dobivamo svo ono krasno smeće koje gledatelji reality showova i traže, no tako se činilo i s prvim tjednom Celebrity BB-a. Vidjet ćemo je li dinamika posljedica truda Novine reality ekipe ili su jednostavno imali sreće.
Ocjena: solidno (+3)

RODE NISU EPIZODEVratit će se rode, NovaTV, srijeda , 22.30

Skrušeno priznajem da nisam očekivala mnogo od projekta Dragana Bjelogrlića u režiji Gorana Gajića, nama uglavnom poznatog kao muža nekoć omiljene, a sada iseljene filmske zvijezde. Pribojavala sam se da ćemo gledati tranzicijsku varijantu „Boljeg života“ i bila unaprijed spremna oprostiti tezgarenje Mirjani Karanović, sad već nažalost pokojnoj Semki Sokolović-Bertok, Miodragu Krivokapiću i drugima. No već od same špice „Roda“ bilo je jasno da tu nije riječ o jeftinjon sapunici. Vizualna pismenost bez pretencioznosti, nadahnut scenarij, životnost likova iz beogradskog polusvijeta i (zasad) s vojvođanskog sela, a povrh svega duhovitost na tragu Slobodana Šijana, koja asocira i na pajtonovce, premda nikad ne iskoračuje iz stvarnosti - sve mi je to ostavilo jak dojam da ne gledam televiziju nego film. Usporedim li seriju s jednom domaćom, koja se također bavi tranzicijskim temama u nešto nam poznatijem polusvijetu, onda moram reći sljedeće: „Dobre namjere“ ukusna su, ali ipak menzaška juha pogodna za studentski jelovnik. „Rode“ kao da su smiješane gurmanskom kuhačom Ane Ugarković.
Ocjena: dvije petice (jedna za premijeru, druga za reprizu)

TARIK? NE, OPRAH!

Ne zaboravi stihove, NovaTV, ponedjeljak, 21.00

Premda se iz aviona vidi da su tvorci kviza „Ne zaboravi stihove“ emisiju zamislili kao „Milijunaša“ s glazbom, meni to nekako više vuče na Opru. Red pjevanja, red grljenja, red suza zbog srcedrapajućeg susreta s bratom preko videozida, red zaboravljenih glazbenih asova… Osim toga, Igor Mešin uza sav šarm ipak nije Tarik Filipović pa mi se čini barem djelomično pogrešnim da ga isfuravaju na milijunaški stil voditeljstva, a pitam se i kako će emisija izgledati kada se na podiju pojavi natjecatelj koji nije toliko kooperativan i zabavan kao djevojka od prošlog ponedjeljka.
Ocjena: ništa posebno (3)

DANAŠNJA MLADEŽ

10 do 8, NovaTV, četvrtak, 19.50
U razgovoru o uličnim delikventima, „Agram Boysima“ i smrtonosnim sukobima bandi na Ribnjaku Mirjana Hrga načelniku policijske uprave kaže: „Pa jeste li vidjeli te mlade u prilogu? Ne samo što su agresivni, oni su i NEPRISTOJNI“! Fakat. Ni kriminalci nisu što su nekad bili. Pukne te bokserom u glavu, a ni pardon ne kaže.
Ocjena: 1 Hrga (nova mjerna jedinica za nevjerojatno)

Vezane vijesti

Tarik Filipović: Najviše volim trošiti novac na svoju ženu

Tarik Filipović: Najviše volim trošiti novac na svoju ženu

“Voditi kviz još uvijek mi je veliki izazov i nadam se da publika to osjeti. Osim toga mi je i veliko veselje jer ta voditeljska forma zadovoljava… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika