Objavljeno u Nacionalu br. 645, 2008-03-24

Autor: Berislav Jelinić

POLITICAL REPORT

Jurčić kandidat za šefa SDP-a

Bivši premijerski kandidat okupio je oko sebe SDP-ovce koji su već duže vrijeme nezadovoljni politikom stranačkog šefa Zorana Milanovića

ZORAN MILANOVIĆ, predsjednik SDP-a, nazvao je Ljubu Jurčića kada je saznao da će mu biti protukandidat na stranačkoj konvenciji u svibnjuZORAN MILANOVIĆ, predsjednik SDP-a, nazvao je Ljubu Jurčića kada je saznao da će mu biti protukandidat na stranačkoj konvenciji u svibnjuPremijerski kandidat SDP-a, Ljubo Jurčić na prošlim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, već dulje vrijeme ozbiljno razmišlja kandidirati se za predsjednika SDP-a na sljedećim unutarstranačkim izborima. On će o toj kandidaturi definitivno odlučiti u sljedećih nekoliko dana, a ta informacija već je potaknula i zanimljivu unutarstranačku komunikaciju unutar SDP-a. Informaciju o mogućoj Jurčićevoj kandidaturi za šefa SDP-a Nacional je doznao neposredno uoči Uskrsa od Jurčiću bliskih osoba, među kojima su i neki Jurčićevi bliski prijatelji i suradnici.

On tu informaciju nije želio ni potvrditi, niti demantirati. O mogućnosti da se Ljubo Jurčić kandidira za šefa SDP-a doznao je i Zoran Milanović, aktualni predsjednik SDP-a. Milanka Opačić, saborska zastupnica SDP-a i bliska suradnica Zorana Milanovića, nazvala je prije nekoliko dana Jurčića i rekla mu da je čula da se namjerava kandidirati za čelnu funkciju u stranci. Predložila mu je da se nakon Uskrsa sastane sa Zoranom Milanovićem i s njim razgovara o toj temi. Poslije toga i Milanović je telefonom razgovarao s Jurčićem, ali tu temu nisu otvarali.

Milanović i Jurčić posljednjih tjedana vrlo su rijetko komunicirali, što je Jurčića zasmetalo i na neki način osobno povrijedilo. Njihova međusobna komunikacija počela je nazadovati nakon što je odlučeno da Jurčić više neće biti premijerski kandidat SDP-a. Milanović je to javnosti priopćio sam, bez Jurčića koji bi objasnio razloge te odluke. Jurčić je tada rekao da na tomu ne zamjera Milanoviću. Međutim, dodao je kako smatra da je odluka o njegovu povlačenju donesena u pogrešnom trenutku, da se on u kampanji više kandidirao za koncept i mogućnost realizacije pojedinih projekata, te da se ne bi trebalo boriti za vlast po svaku cijenu.

U tomu što je Jurčić rekao zapravo se vidjela i kritika Milanovićeva postizbornog ponašanja. Jurčić je, kao i niz članova SDP-a, smatrao da je Milanović trebao priznati poraz stranke ranije, te da je njegovo ponašanje stvorilo krivi dojam kod velikog dijela birača SDP-a. Jurčić je tada zapravo i počeo razmišljati o kandidaturi za šefa SDP-a. Nakon toga se povukao, nije od situacije javno stvarao nikakvu posebnu dramu, ali su ga nedugo nakon toga počeli nazivati neki članovi stranke i predlagati mu da se kandidira da preuzme SDP. Odnedavna su Jurčiću tu kandidaturu počeli predlagati i neki članovi Glavnog odbora SDP-a.


Jurčić je o toj temi do konca prošlog tjedna razgovarao s većim brojem članova SDP-a na različitim razinama stranke, ali nikomu nije decidirano rekao da se namjerava kandidirati. Međutim, u razgovorima o toj temi dio članova stranke ponudio mu je svu svoju političku i logističku potporu ako se odluči kandidirati. Ti razgovori pomogli su mu i da isprofilira svoju, sada već prilično izvjesnu, unutarstranačku predizbornu kampanju.

Odluči li se kandidirati, Jurčić čelno mjesto u SDP-u namjerava osvojiti kampanjom u kojoj će isticati svoje gospodarskeŽELJKA ANTUNOVIĆ prva se otvoreno suprotstavila MilanovićuŽELJKA ANTUNOVIĆ prva se otvoreno suprotstavila Milanoviću programe i projekte, oprijedjeljenost stranke za europske integracije, ali i pozivati na jedinstvo stranke. On želi zaustaviti podjelu stranke na različite interesne i političke frakcije, spriječiti osipanje stranke, aktivirati sve stranačke potencijale i ponovno afirmirati dio članstva koji se osjeća zapostavljenim i marginaliziranim nakon što je Zoran Milanović preuzeo stranku. Jurčić bi u svojoj kampanji najvjerojatnije izbjegavao otvoreno napadati i samog Milanovića, već bi svoj put do uspjeha u toj borbi tražio kroz pozitivnu komunikaciju s biračkim tijelom .

Bivši premijerski kandidat SDP-a vjeruje da bi na tim principima mogao povesti SDP i do pobjede na sljedećim parlamentarnim izborima. Osobe koje Jurčića nagovaraju na kandidaturu po svemu sudeći uspjele su ga uvjeriti da on ima šanse pobijediti Milanovića dijelom i zato što smatraju da Milanoviću neće biti nimalo lako napadati Jurčića, jer ga je i on, sa svojim suradnicima, predlagao biračima za premijerskog kandidata SDP-a. Jurčićevi zagovaratelji kao njegovu prednost ističu i činjenicu da Jurčić nije Milanovića napao ni kad je Milanović u jeku postizborne borbe za sastavljanje Vlade neprimjereno, bez prisustva Jurčića, rekao da Jurčić više nije premijerski kandidat SDP-a. Smatraju da se i iz te situacije može iščitati da bi Jurčić mogao biti glavni kohezivni faktor u situaciji kada se stranka počela dijeliti na razne interesne grupe i političke nezadovoljnike.

Jurčić vjeruje da je politička retorika Zorana Milanovića uglavnom lišena kvalitetnog sadržaja, te da mu nedostaje supstancije koju bi se biračima moglo ponuditi kao alternativu vladajućoj koaliciji i načinu njena vladanja. Kako je on bio taj čiji su gospodarstveni programi bili nuđeni biračima kao recept za oporavak i procvat Hrvatske, Jurčić vjeruje da bi na tom području mogao donijeti kvalitativan pomak u funkcioniranju SDP-a.

PROFESOR UZVRAĆA UDARAC Iako to nikada nije javno priznao, Ljubu Jurčića jako je zasmetao način na koji je Zoran Milanović objavio da Jurčić više nije premijerski kandidat SDP-aPROFESOR UZVRAĆA UDARAC Iako to nikada nije javno priznao, Ljubu Jurčića jako je zasmetao način na koji je Zoran Milanović objavio da Jurčić više nije premijerski kandidat SDP-aJurčić je nekoliko mjeseci prije prošlogodišnjih parlamentarnih izbora na jednom unutarstranačkom skupu okupljenima rekao da je itekako spreman preuzeti političku odgovornost u SDP-u. Bilo je to vrijeme kada se unutar stranke raspravljalo je li on najbolje rješenje za premijerskog kandidata SDP-a, jer tada uopće nije bio član stranke, a nema ni političku težinu. Jurčić je tada okupljenima poručio da ga ne povlače za jezik, jer bi se vrlo brzo mogao učlaniti u stranku, ali i preuzeti stranku kako bi se vidjelo da ne bježi od političke odgovornosti. U jednom je razgovoru kazao da bi značajno promijenio političku retoriku SDP-a, slao i afirmirao drugačije političke poruke, ali i bio puno tvrđi od Milanovića u nekim principijelnim pitanjima vezanim uz unutarstranačko funkcioniranje SDP-a.

Još su neki faktori pridonijeli tomu da Jurčić počne ozbiljno promišljati o kandidaturi za šefa SDP-a. Više se ne smatra politički neiskusnim. Bio je ministar gospodarstva u Račanovoj vladi, naučio je kako funkcionira državna uprava, a tijekom prošlogodišnje predizborne kampanje dosta je naučio i o funkcioniranju SDP-a. Zato je i u razgovorima s nekim svojim suradnicima rekao da više ne može tražiti alibi u eventualnom neiskustvu. S druge strane, neki su mu prijatelji rekli da je ostao prilično nedorečen nakon stranačkog neuspjeha na prošlim izborima, te da bi se trebao ili posve povući iz politike, ili pokušati osvojiti vlast u stranci.

Jedan član SDP-a koji zagovara kandidaturu Jurčića za šefa SDP-a za Nacional je koncem prošlog tjedna izjavio: ”Jurčić ima posve legitimno pravo kandidirati se za mjesto šefa stranke. Da sam ja Ivo Sanader, neko bih vrijeme pričekao i potomO MILANU BANDIĆU i njegovoj stranačkoj infrastrukturi ovisit će Jurčićev uspjehO MILANU BANDIĆU i njegovoj stranačkoj infrastrukturi ovisit će Jurčićev uspjeh bih Jurčiću kao nezavisnom stručnjaku, ponudio visoku funkciju u Vladi. Ako bi ga Sanader uspio dobiti, bilo bi to pogubno za programsku platformu SDP-a. Jurčiću se to ne bi trebalo previše zamjeriti ako bi i dalje ostao u stranci marginaliziran i povučen, kao što je bio nakon povlačenja njegove premijerske kandidature. Jurčićeva kandidatura za šefa SDP-a najbolji je način da se takva situacija prevenira, jer bi i unatoč mogućem porazu od Milanovića Jurčić svakako dobio na političkoj težini unutar SDP-a.” Jurčić zapravo u unutarstranačkom predizbornom sučeljavanju s Milanovićem nema što izgubiti, jer se trenutačno sam stavio na margine stranačkih aktivnosti i zbivanja.

U međuvremenu su mu ta zbivanja išla na ruku, jer su se unutar SDP-a sve glasnije počeli javljati nezadovoljnici Milanovićevom politikom i ponašanjem. Jurčić posljednjih tjedana vrlo pažljivo osluškuje unutarstranačka previranja i nastoji i na temelju ozračja u stranci vidjeti koliko bi doista mogao biti uspješan u borbi s Milanovićem. Ne treba uopće sumnjati u to da bi Jurčića kao kandidata za predsjednika SDP-a neki članovi stranke bili spremni podržati samo zato jer su nezadovoljni Milanovićem. U tom kontekstu realno je očekivati da bi Jurčić mogao dobiti podršku stranačke infrastrukture Milana Bandića, koji je nedavno s Milanovićem sklopio pakt o nenapadanju.

Međutim, Bandić nikada neformalno nije skrivao svoj animozitet prema Milanoviću, a eventualna podrška Jurčiću istodobno se ne bi mogla doživjeti i kao Bandićev izravni napad na Milanovića. Iako je nedavno odstupila sa svoje dosadašnje funkcije i demantirala da će se kandidirati za funkciju predsjednika SDP-a, Željka Antunović i dalje ima značajan broj simpatizera unutar stranke. Oni koji Jurčića nagovaraju da se kandidira za predsjednika SDP-a, govore da bi on mogao privući i dobar dio tog članstva stranke.

Sve ovisi o Bandiću

Hoće li se Jurčić kandidirati na stranačkoj konvenciji ponajprije ovisi o stavu jakih stranačkih skupina. Tu su, prije svih, ključni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, i Željka Antunović, koja se prva otvoreno suprotstavila Zoranu Milanoviću. Bandić upravlja najbrojnijom stranačkom podružnicom dok Željka Antunović ima veliki utjecaj među splitskim SDP-ovcima.

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika